Perenboom

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Perenbomen zijn er in allerlei soorten. Deze soorten zijn onder te verdelen in twee categorieën, nameljjk: handperen en stoofperen. Het grootste verschil is dat handperen direct te eten zijn en dat stoofperen eerst een paar uur moeten worden gekookt in water of rode wijn. De meeste perenbomen bloeien in de periode eind maart tot begin mei, afhankelijk van de soort. Bescherm de vroegbloeiende soorten tegen nachtvorsten. Bevriezing kan zorgen voor weinig of helemaal geen vruchten. Bij de meeste soorten zijn er meerdere bomen nodig voor de bestuiving en een goede vruchtdracht. De zelfbestuivende perenbomen dragen zonder kruisbestuiving aanzienlijk minder vruchten. .

Perenbomen bij Tuinplant.nl
Een aantal bekende handperen zijn de Pyrus communis ‘Conférence’ en de Pyrus communis 'Doyenne du Comice'. De ‘Conférence’ is een sappige peer met zoet wit vruchtvlees. De Doyenne du Comice is nog iets zoeter, maar heeft ook lekker sappig wit vruchtvlees. Een aantal bekende stoofperen zijn Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’ en de Pyrus communis ‘Zoete Brederode’. De ‘Gieser Wildeman’ is een stoofpeer met zoet wit korrelig vruchtvlees die veel wordt gekookt in rode wijn. Het vruchtvlees kleurt mooi rood. De ‘Zoete Brederode’ is een stoofpeer met korrelig wit vruchtvlees. Bij het koken in water of rode wijn word vaak wat suiker toegevoegd.

Hoe snoei je perenbomen?
Snoeien van perenbomen is heel belangrijk. Haal ieder jaar de rechtopstaande takken (waterlot), de dode en kruisende takken weg. De jonge horizontaal groeiende takken kunnen worden getopt of verwijderd. Dit is afhankelijk van de ruimte en hoeveelheid. Er moet namelijk altijd voldoende licht in de kroon komen. De meeste soorten van de perenboom staan het liefst op een goede vochthoudende lichte kalk grond. Gebruik bij voorkeur aanplantgrond bij het planten. Op zandgrond moet de boom regelmatig water krijgen voor een goede vruchtdracht. Te natte grond kan zorgen dat er een bacterie in de boom komt. Deze bacterie gaat in de knoppen zitten. Hierdoor zullen de knoppen afsterven en er zal weinig tot geen vrucht zijn.

Perenbomen worden aangeboden als struik, halfstam, hoogstam, karakteristieke oude perenboom en als Leipeer. Perenbomen met kale wortel of kluit zijn leverbaar van half oktober tot half april. Perenbomen in pot zijn het hele jaar leverbaar. Meer informatie over perenbomen >>