Olijfboom

4 producten
Sorteer op
Olea europaea

Vanaf € 19,95

Olea europaea

Vanaf € 718,75

Olea europaea

Vanaf € 449,95

Olea europaea

Vanaf € 16,95

De olijfboom (Olea europaea) wordt steeds populairder en is vaak te zien als een karakteristieke toevoeging aan terrassen en tuinen. Hoewel van nature een subtropische boom, kan de olijfboom goed gedijen in Nederlandse tuinen met speciale aandacht en zorg.

Bescherming tegen winterse kou

Vooral in de wintermaanden is het belangrijk om de olijfboom te beschermen tegen de kou. Het inpakken van de stam in jute, extra isolatie voor de kroon en bescherming tegen koude wind dragen bij aan een betere overleving van de winter. Af en toe ventileren is belangrijk om vochtophoping te voorkomen. Voor een olijfboom in pot is het verstandig om de pot goed in te pakken met noppenfolie. Na extreme kou kan de boom wat blad verlezen, maar snoei kan helpen bij het herstel in het voorjaar.

Snoeien van olijfbomen

Snoeien van olijfbomen is niet altijd noodzakelijk, maar om de boom compact te houden, kan in het voorjaar een lichte snoei plaatsvinden. De olijfboom is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder als struik of op stam. Een olijfboom in een pot op het terras of als solitaire blikvanger in de tuin is ook een populaire keuze.

Olijfbomen en hun bloeiwijzen

Olijfbomen beginnen in mei en juni uit te lopen met jong blad en na een zachte winter en zonnig voorjaar kan de boom bloeien in mei-juni. Crèmewitte bloemen verschijnen op de tweejarige takken, gevolgd door de vorming van olijven. Takken met olijven moeten worden gesnoeid om de vruchtdracht voor het nieuwe jaar te stimuleren. Houd er rekening mee dat voor vruchtdracht de takken niet korter mogen worden gesnoeid dan 20-25 cm.

Ideale omstandigheden voor olijfbomen

Olijfbomen gedijen in zonnige omstandigheden en kunnen bijna in alle grondsoorten groeien, met een voorkeur voor zanderige, voedzame kleigrond met een licht kalkgehalte. Goede vochtvasthoudende grond is belangrijk, maar te veel vocht kan leiden tot wortelrot. Zorg bij een olijfboom in pot dat het water goed kan weglopen. Wanneer u een olijfboom in de volle grond zet, graaf met een palenboor gaten onder de kluit en doe daar grof grind in zodat het overtollige water kan weglopen. Bij het planten in potgrond, gebruik palmbomen potgrond. Gedurende het seizoen kunnen de bomen worden bijgemest met mediterrane voeding.

Verzorgingstips voor olijfbomen

Naast winterbescherming en snoei zijn er nog enkele verzorgingstips voor olijfbomen:

  • Plaats de olijfboom op een zonnige plek.
  • Gebruik bij het planten hoogwaardige mediterrane grond.
  • Mest de bomen gedurende het seizoen bij met mediterrane voeding.

Olijfboom kopen bij Tuinplant.nl!

Bent u klaar om uw tuin op te fleuren met een prachtige olijfboom? Bij Tuinplant.nl zit u goed! En heeft u behoefte aan deskundig advies? Wij staan voor u klaar om u te helpen met tuinontwerpen, aanplanten, tuin aanleggen en het onderhoud. Door onze groene vingers hebben al ruim 3700 tevreden klanten ons gemiddeld een 8.6 bezorgd. Meer weten over de bezorging en levertijden? Afhankelijk van de grootte en het gewicht heeft u uw bestelling binnen 2 tot 7 werkdagen in huis. Breng ook eens een bezoekje aan ons gezellige tuincentrum in Nunspeet. Samen maken we van uw tuin een groen paradijs!