Kiwi plant

4 producten
Sorteer op
Actinidia arguta 'Ken's Red'

Vanaf € 24,50

Actinidia deliciosa 'Atlas'

Vanaf € 19,75

Actinidia deliciosa 'Hayward'

Vanaf € 19,75

Actinidia deliciosa 'Jenny'

Vanaf € 19,75

Kiwi's (Actinidia) zijn zeer sterk groeiende planten die in mei prachtig bloeien. U kunt de kiwiplant als klimplant in de tuin gebruiken. Alle kiwi's willen namelijk wel graag ergens tegen of overheen kunnen groeien. Onder deze heerlijke vruchten zijn een aantal duidelijke verschillen. We kennen de kiwibes en de gewone kiwi (Chinese kruisbes).

Kiwibessen
De Actinidia arguta is de zogeheten kiwibes. Hij groeit niet snel en kan ongeveer 400 cm hoog worden. De vruchten van deze kiwi planten zijn redelijk klein en hebben een mooie gladde schil. Ze kunnen ook met schil worden gegeten. De meeste van deze kiwi's beginnen eind mei te bloeien met witte bloemen en zijn zelfbestuivend. Na de bloei vormt de plant zijn vruchten. Deze vruchten zijn vanaf oktober tot november rijp. De Actinidia arguta soorten staan graag op een beschutte plek in de volle zon. De kiwibessen hebben natuurlijk ook onderhoud nodig. Snoei de zijtakken, van de hoofdarm, waar geen bloemen aanzitten in mei al terug op ongeveer 30-40 cm. Snoei na de vruchtdracht in december de vruchtdragende takken terug op ongeveer 5 ogen van de hoofdarm.

Gewone kiwi
We kennen ook de Actinidia deliciosa, ook wel gewoon kiwi of Chinese kruisbes genoemd. Deze soort bestaat uit forse groeiers die wel tot 900 cm groot kunnen worden. De kiwi bloeit ook al vanaf mei met witte bloemen. een groot verschil is dat deze soorten tweehuizig zijn. dat betekend dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. alleen de vrouwelijke planten dragen vrucht. Eén mannelijke plant kan ongeveer 5 a 6 vrouwelijke planten bestuiven. De behaarde vruchten moeten in de zon hangen met een goede zomer. Anders bestaat de kans dat de vruchten niet goed rijpen aan de struik. Ook een bemesting in het seizoen kan voortijdige vruchtafstoting voorkomen. Er is een soort die wel éénhuizig is, en dat is de Actinidia deliciosa ‘Jenny’. De vruchten van dit soort zijn wel kleiner bij zelfbestuiving. Snoei deze soorten niet tussen februari en mei. De planten zijn dan al actief en kunnen dan dood bloeden. Begeleid en snoei de planten in de zomermaanden tot aan het najaar. Deze soorten houden van een goede waterdoorlatende kalkrijke grond en staan graag op een beschutte plek in de volle zon.

Gebruik aanplantgrond bij het planten van jonge planten en geef ze in het seizoen een keer extra klimplantenmest. Meer informatie over (klein)fruit >>