Blauwe bes

4 producten
Sorteer op
Vaccinium corymbosem 'Bluecrop'

Vanaf € 10,25

Vaccinium corymbosem 'Goldtraube'

Vanaf € 10,25

Vaccinium corymbosum 'Duke'

Vanaf € 10,25

Vaccinium corymbosum 'Jersey'

Vanaf € 10,25

De Blauwe bes is voor veel mensen een favoriet om gewoon even te snacken. Ze hebben een bijzonder aroma en een fijne smaak. Tevens zijn Blauwe bessen erg gezond en bevatten veel vitamines en anti-oxidanten. De Vaccinium corymbosem is een winterharde heester welke rond april en mei bloeit met witgroene bloemetjes. Een aantal soorten Blauwe bes zijn zelfbestuivend. Echter voor een hogere productie van de plant wordt kruisbestuiving vaak aangeraden door meerdere rassen bij elkaar te planten.

Soorten Blauwe bes

Er zijn een aantal criteria waar u op kunt letten als u een blauwe bes wilt aanplanten in uw tuin. De grootte van de bes kan belangrijk zijn voor uw keuze, maar ook de oogsttijd van de bessen. De Vaccinium corymbosum ‘Bleucrop’ bijvoorbeeld heeft relatief grote bessen en staat bekend om zijn hoge productie. Dit ras is zelfbestuivend en de oogsttijd valt in augustus en september. De Vaccinium corymbosum ‘Goldtraube 71’ is ook een sterke vruchtdragende plant met middelgrote bessen. De oogsttijd van dit ras valt in augustus. De ‘Goldtraube 71’ is zelfbestuivend en staat bekend doordat deze soort goed ziekteresistent is. Een soort Blauwe bes met een vroege oogsttijd is de Vaccinium corymbosum ‘Northland’ welke in juli al te oogsten is. Deze soort draagt middelgrote bessen met een karakteristieke blauwe kleur. Ook dit ras is zelfbestuivend maar toch raden wij aan meerdere rassen bij elkaar te planten voor betere en grotere bessenproductie.

Blauwe Bes aanplanten en verzorgen

Alle Vaccinium corymbosum soorten worden graag in voedzame, lichtzure aarde aangeplant op een half zonnige, beschutte plaats. Tevens is het belangrijk dat de grond vochthoudend is, maar toch goed gedraineerd. Plant de blauwe bes daarom aan met Aanplantgrond Zuurminnend en Tuinturf. Snoeien is essentieel voor de groei van de Blauwe bes. Beschadigd, oud of ziek hout snoeit u weg maar probeer altijd 4 tot 6 takken over te houden. Snoeit u namelijk teveel takken weg dan heeft u het opvolgende jaar geen of weinig oogst.

Lees meer in onze blog over de blauwe bes of kijk eens bij onze tuintips over klein fruit