Abrikoos boom

4 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Prunus armeniaca

Vanaf € 33,75

Prunus armeniaca 'Hongaarse

Vanaf € 224,75

Prunus armeniaca 'Tros Oranje'

Vanaf € 26,95

Prunus armeniaca leivorm

Vanaf € 71,50

De Prunus armeniaca wordt in het Nederlands abrikoos genoemd en is een mooie fruitboom. De abrikoos is verkrijgbaar in struikvorm, halfstam en hoogstam boom. Deze steenvrucht behoort tot de rozenfamilie. Dit geldt ook voor de Nectarineboom. De natuurlijke boomvorm kan wel 10 meter hoog worden. Voor de meeste tuinen is dit niet gewenst. Daarom word de abrikoos boom geënt op een onderstam. Deze onderstam zorgt er voor dat er minder groeikracht naar de boom gaat en maakt hem ook beter ziekte resistent. De bomen worden hierdoor vaak niet hoger dan 5 tot 7 meter. Daarnaast kunt u de boom zelf natuurlijk ook altijd kleiner houden door middel van snoei.

Bloeiende abrikozenboom
De abrikoos boom bloeit al vroeg in het jaar met kleine witte tot roodachtige bloemetjes. Vaak al in maart. Zorg dus altijd voor een goed beschutte plek of pak de boom in. Een reden voor minder of helemaal geen vruchten is dat die zijn bevroren. Een plekje voor een zuidmuur of in een kas zijn de betere plekken voor deze boom. De meeste soorten zijn zelfbestuivend maar een andere abrikoos boom er bij is natuurlijk altijd beter voor meer vrucht. Er zijn zo vroeg in het jaar nog maar weinig insecten die ook kunnen zorgen voor kruisbestuiving. Na de bloei komen groeien uit de bestoven bloemetjes de vruchten. Tijdens deze vrucht beginselen krijgt de abrikoos boom zijn blad. Deze zijn eerst lichtgroen en later donkergroen, in de herfst verkleuren de bladeren naar geel voordat ze afvallen. De vruchten zijn bij de gemiddelde soorten onder glas rijp in juli en in de buitenlucht in augustus.

Hoe abrikozenboom snoeien?
Nadat de abrikoos zijn vrucht heeft gegeven is het belangrijk dat er word gesnoeid. Snoei de boom zo dat er een open kroon ontstaat en dat er bij de vruchtdragende takken voldoende licht kan komen. Laat voldoende jonge takken zitten hier bloeit de boom op in het volgende seizoen. Plaats bij de boom een boompaal en gebruik aanplantgrond voor een goede start. Abrikozenbomen met kale wortel en kluit zijn leverbaar van half oktober tot half april. Abrikozenbomen in pot zijn het gehele jaar leverbaar. Meer informatie en video over de abrikozenboom>