Wilde wingerd

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De wilde wingerd (Parthenocissus soorten) is een klimplant die behoort tot de wijnstokfamilie. Deze klimplant loopt in het voorjaar uit met vele groene bladeren. Het begint al vroeg in het voorjaar als het jonge frisse blad tevoorschijn komt. Naarmate de zomer vordert zullen de grote bladen rood bont van kleur worden wat slechts een voorbode is van het kleuren spektakel in de herfst. De kleine geelgroene bloemen die in juni/juli aan de Parthenocissus verschijnen zijn erg mooi.

Groei & bloei 

De wilde wingerd is een klimplant die snel groeit en wel 10 meter hoog kan worden. Daar tegenover staat dat de Wilde wingerd heel goed te snoeien is. Op veel plekken wordt deze plant ieder jaar terug gesnoeid, soms zelfs tot op de grond. In het voorjaar komen dan de kleine lopertjes weer over de muur of schutting omhoog. Deze takjes hechten zichzelf met kleine zuignapjes aan de wand. Het heeft wel wat weg van de zuignapjes van een rups. In de zomer isoleert het groene blad tegen de warmte. In het najaar verschijnen de herfstkleuren die variëren van oranje tot vuurrood. Dit is echt een bijzonder mooi gezicht. Na deze spectaculaire kleur verwisseling valt het blad af. Dan blijft alleen de wirwar aan kale takken over.

Soorten Wilde Wingerd 

De Parthenocissus henryana is een niet al te hoog wordende Wilde Wingerd met de kleinste blaadjes. Het in het voorjaar donkergroene glimmende blad heeft opvallend lichte bladnerven, mooie herfstkleur en bessen die blauw van kleur zijn. De Parthenocissus quinquefolia is een Wilde Wingerd met een maximale hoogte van ongeveer tien meter. De plant heeft nog al eens moeite om zich goed vast te hechten. De te beklimmen delen kunt u dan regelmatig natsproeien om de plant te helpen. Is de Wilde Wingerd eenmaal aangeslagen dan zal de plant goed vast blijven zitten. Een plaats in de zon geeft mooiere herfstkleuren dan een schaduwrijke standplaats. De Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’ is een prachtige Wilde Wingerd die met zijn grote blad erg opvalt. Deze soort loopt vaak al uit met roodgekleurde bladen. De maximale hoogte is ongeveer 12 meter.

Parthenocissus verzorgen 

Een Wilde wingerd geeft de voorkeur aan goed water doorlatende en voedingrijke tuingrond die enigszins vochtig is. Gebruik daarom tuinplantengrond bij het planten van deze klimplant. In het voorjaar heeft de plant graag wat bemesting. Helemaal wanneer de plant fors is teruggesnoeid. Geef de plant dan wat siertuinmest. Eventueel het bemesten herhalen in de zomer. U kunt deze klimplant makkelijk snoeien.