Alle klimplanten

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Er zijn veel verschillende soorten klimplanten. Mooie bloeiende klimplanten met daarnaast een prachtige of zelfs lekkere vrucht, het klimfruit. Er zijn ook klimplanten met alleen sierwaarde van het blad, en snel en langzaam groeiende klimplanten. Klimplanten kun je eigenlijk opsplitsen in drie verschillende groepen.

Zelfhechtende klimplanten
De eerste groep zijn de zelf hechtende klimplanten. Deze planten hebben geen hulp nodig bij het klimmen. Ze hebben wortels waar ze zich mee hechten aan de muur paal of waar ze langs groeien. Een aantal voorbeelden van deze zelf hechtende klimplanten zijn de hedera (klimop), klimhortensia en de wilde wingerd.

Rankende klimplanten
De tweede groep klimplanten zijn de rankende klimplanten. Deze planten zetten lange scheuten en zoeken met kleine uitlopertjes steun, of draaien zich met hun takken ergens omheen. Deze uitlopers krullen zich bijvoorbeeld om het gaas heen en zo houdt de plant zich vast. Rankende klimplanten hebben dus wel enige begeleiding nodig om tegen een blinde muur omhoog te komen. Een aantal voorbeelden van deze klimplanten zijn de clematis, akebia en druiven.

Lei klimplanten
En dan heb je nog de lei klimplanten. Deze planten hebben hulp nodig om omhoog te komen. Zonder hulp zijn de takken te zwak om de plant tegen de muur of schutting aan te houden. Span dus draden, gaas of plaats een rekje waar de plant tegenop kan worden geleid. Voorbeelden van deze soorten zijn de klimrozen, winterjasmijn en de vuurdoorn.

Bladhoudende klimplanten
Naast deze drie groepen zijn er natuurlijk ook de verschillen tussen bloeiende bladverliezende en bladhoudende klimplanten. De meeste klimplanten verliezen hun blad in de winter. Een aantal bladhoudende klimplanten zijn Hedera soorten, Lonicera Henryi (kamperfoelie) en Clematis armandii.

Klimplanten planten en snoeienKijk per klimplant waar deze graag staat hier zitten grote verschillen in. Er zijn soorten voor in de volle zon maar ook soorten voor halfschaduw tot schaduw. Gebruik aanplantgrond bij het planten en in het seizoen kan er worden bij gemest met klimplantenvoeding. U kunt klimplanten snoeienMeer informatie en video over klimplanten>