Akebia

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De Akebia quinata, ook wel Schijnaugurk genoemd, is een vrij onbekende klimplant met een bijzondere bloeikleur en een heerlijke geur tijdens de bloei. Deze klimplant behoort tot de Lardizabalaceae familie. Hier is geen Nederlandse naam van, want van nature komt deze klimplant namelijk voor in China, Korea en Japan.

De bloei van de Akebia
In het vroege voorjaar (april) verschijnen er langwerpige trosjes met donkerpaars-roodbruine bloemen tussen de bladeren. Deze bloemen zijn echt prachtig om te zien! De overvloed aan trossen met bloemen verspreiden ook nog eens een heerlijke geur in de tuin. Na de bloei vormen zich de worstvormige vruchten, die een purper tot blauwe kleur hebben. Deze langwerpige vruchten kunnen 5 tot 10 cm groot worden en zijn eetbaar, maar niet erg lekker. De kern van de vrucht bevat een soort witte pulp waarin veel zwarte zaden zitten. Helaas is deze mooie vruchtvorming een uitzondering in ons klimaat, omdat het hier te koud is.

Akebia in de seizoenen
In de herfstmaanden verkleurt het blad naar paars. In een zachte winter is de schijnaugurk zelfs half wintergroen. Dit handvormige blad heeft een mooie donkergroene kleur en voelt een beetje leerachtig aan. Het jonge blad is meer fris groen. Voor een gezonde en compacte groei en bloei is het aan te raden om de schijnaugurk na de bloeiperiode terug te snoeien.

Akebia snoeien en planten
De schijnaugurk word het meest gebruikt op een pergola of schutting. Omdat de akebia vrij groot kan worden, heeft hij een stevige steun nodig. Schijnaugurk staat het liefst in de zon tot halfschaduw. Mocht de klimplant te groot worden snoei hem dan terug na de bloei. Word de plant echt te wild? Dan kan hij vroeg in het jaar worden teruggesnoeid tot ongeveer 1 meter boven de grond. Een nadeel hiervan is dat er wel 1 a 2 jaar geen bloei in de plant komt. Deze klimplant stelt weinig eisen aan de grond. Ze kunnen tegen elke goed vocht doorlatende grond en kunnen zelfs vrij goed tegen droogte. Gebruik tuinplantengrond bij het planten en in het seizoen kan er worden bij gemest met klimplantenvoeding. U kunt klimplanten snoeien.