Sering
De sering (Syringa) is een prachtige bloeiende heester. Seringen groeien en bloeien goed op een zonnige plek of in de halfschaduw met geurende, viertallige bloemen. Meestal tref je ze aan in paars of lila bloemtinten, maar ze zijn er ook in het wit, bleekgeel, roze, blauw en zowel enkel- als dubbelbloemig. De bloeitijd van de sering is meestal in april en mei.
Gewone sering
De gewone sering (Syringa vulgaris) heeft de grootste en sterkst geurende bloemen van alle seringen. De bloemen zitten in vertakte trossen bij elkaar, waardoor er niet één, maar meer trossen tegelijk in bloei staan. Seringen passen zowel in kleinere als in grote tuinen. Deze seringen kunnen 300cm hoog worden. De struik is mooi als solitair maar is ook verkrijgbaar als boomvorm of sering op stam.
Soorten sering
De bekendste soorten zijn de paarse ‘Andenken an Ludwig Späth’, de purperrode ‘Charles Joly’, de witte ‘Madame Lemoine’ en de lila ‘Michael Buchner’. Een bijzondere kleur heeft de Syringa vulgaris ‘Primrose’ met crème witte geurende pluimen. Er zijn ook dwergseringen die tot 125cm hoog worden en compact blijven. Een voorbeeld is de Syringa patula ‘Miss Kim’ of de Syringa meyeri 'Palibin'. Deze zijn ook op stam verkrijgbaar. De groenblijvende seringen heten Amerikaanse seringen en bloeien prachtig paars in de zomer; De ceanothus ‘Repens’ is een wintergroene kruipplant, de Ceanothus ‘Victoria’ een struikvorm en de Ceanothus ‘Concha’ een gewilde wintergroene klimplant. Deze seringen zijn ook op stam verkrijgbaar. Bij extreme kou moeten ze wel afgedekt worden.
Hoe snoei je sering?
Seringen bloeien op tweejarig hout. Knip de uitgebloeide bloemen weg tot aan de vertakking eronder. Daar zitten de bloeischeuten klaar voor het jaar erop. De groenblijvende amerikaanse sering kunt u in het vroege voorjaar voor ongeveer de helft terugsnoeien. De kleinbloemige ‘mini-sering’ Seringa Palibin en Seringa microphylla ‘Superba’ bloeit voor een tweede keer in augustus. Knip meteen na de eerste bloei in mei de uitgebloeide bloemen weg voor een herbloei. Plant de sering in tuinplantengrond. Meer informatie en video over seringen>