Leucothoe

10 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Leucothoe 'Carinella'

Vanaf € 11,25

Leucothoe axillaris 'Curly Red'

Vanaf € 11,25

Leucothoe axillaris 'Zeblid'

Vanaf € 11,25

Leucothoe fontanesiana 'Lovita'

Vanaf € 11,25

Leucothoe fontanesiana 'Rainbow'

Vanaf € 11,25

Leucothoe fontanesiana 'Scarletta'

Vanaf € 11,25

Leucothoe fontanesiana 'Whitewater'

Vanaf € 11,25

Leucothoe keiskei 'Burning Love'

Vanaf € 11,25

Leucothoe keiskei 'Royal Ruby'

Vanaf € 11,25

Leucothoe walteri 'Makijaz'

Vanaf € 11,25

De Leucothoe is een groenblijvende heester die bij ons ook wel bekend is onder de naam Druifheide. In het voorjaar, in mei, bloeien de verschillende soorten Leucothoe met kleine witte of roze bloemetjes. In het najaar vallen deze mooie heesters op door hun opvallende bladverkleuringen.

Soorten Leucothoe 
De meeste soorten, zoals de Leucothoe axillaris 'Zeblid', Leucothoe keiskei ‘Burning Love’ en de Leucothoe ‘Carinella’ hebben vuurrood jong blad en worden ongeveer 40 cm hoog. Dit blad verkleurt later in het jaar wanneer het ouder word naar lichtgeel, groen of roze. De Leucothoe fontanesiana 'Rainbow' is een druifheide met bont blad tot ongeveer 60cm hoog. Het jonge blad is rood bont en verkleurt later naar geel of groen bont. Soms zelfs naar paars bont wat een opvallend gezicht is. Om de Leucothoe deze verkleuringen te laten krijgen is het wel belangrijk dat de plant op een plekje staat met wat zon. Een ander opvallende Leucothoe is de Leucothoe axillaris 'Curly Red' met de gekrulde bladeren die aan de vrij rechte stelen aan de plant zitten.

Leucothoe snoeien
Snoeien kan het beste worden gedaan in het voorjaar na de bloei. Oudere verhoute takken kunnen dan helemaal worden verwijderd. Jonge takken kunnen het best licht worden in gesnoeid. De plant wordt zo gestimuleerd om weer mooi fris jong blad te zetten. De verschillende soorten Leucothoe worden veel toegepast in bloembakken op het terras. Ook in de tuin zijn dit mooie planten, die het beste in groepen van minimaal 3 planten bij elkaar, een opvallende groep vormen. De Leucothoe is goed te combineren met andere heesters, zoals de Choisya ‘Aztec Pearl’Skimmia soorten en Viburnum tinus.

Planten van druifheide
De Leucothoe staat het liefst in een lichtzure humusrijke vochthoudende bodem. Bij het planten van deze planten is het goed om een flinke hoeveelheid turf door de bestaande grond te mengen. Blijf de pas aangeplante Leucothoe goed water geven totdat de planten goed zijn aangeslagen. Op deze manier is uitval van de jonge planten makkelijk te voorkomen. De planten staan graag op een plekje wat iets beschut is in de halfschaduw.