Japanse esdoorn

Producten 1-24 van 35
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Acer japonicum 'Aconitifolium'

Vanaf € 35,25

Acer palmatum

Vanaf € 14,75

Vanaf € 269,95

Acer palmatum 'Asahi Zuru'

Vanaf € 44,95

Acer palmatum 'Atropurpureum'

Vanaf € 26,95

Acer palmatum 'Aureum'

Vanaf € 53,25

Acer palmatum 'Beni-komachi'

Vanaf € 29,95

Acer palmatum 'Beni-maiko'

Vanaf € 26,95

Acer palmatum 'Beni-shichi-henge'

Vanaf € 29,95

Acer palmatum 'Bloodgood'

Vanaf € 29,95

Acer palmatum 'Burgundy Lace'

Vanaf € 22,50

Acer palmatum 'Butterfly'

Vanaf € 26,95

Acer palmatum 'Crimson Queen'

Vanaf € 25,50

Acer palmatum 'Shin-deshojo'

Vanaf € 23,95

Acer palmatum 'Deshojo'

Vanaf € 23,95

Acer palmatum 'Dissectum'

Vanaf € 29,95

Acer palmatum 'Emerald Lace'

Vanaf € 26,95

Acer palmatum 'Fireglow'

Vanaf € 29,95

Acer palmatum 'Garnet'

Vanaf € 29,95

Acer palmatum 'Katsura'

Vanaf € 26,95

Acer palmatum 'Kotohime'

Vanaf € 23,95

Acer palmatum 'Little Princess'

Vanaf € 26,95

Acer palmatum 'Marlo'

Vanaf € 23,95

Acer palmatum 'Orange Dream'

Vanaf € 26,95

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is een prachtige struik. Hij heeft een intense kleur groen, oranje of rood en in het najaar een prachtige herfstkleur (diepgeel, oranje of rood). Het is meestal een struik tot kleine boom met een dicht bladerdak. De Japanse esdoorns zijn langzaam groeiende struiken, kleine meerstammige bomen of het is een Japanse esdoorn op stam. De japanse esdoorn kan wel 10 meter hoog worden met hun waaierende kroon. De schors en takken van de boom zijn grijs tot grijsbruin en glad.

Acer japonicum en Acer palmatum
De Acer japonicum 'Aconitifolium' is de bekendste echte Japanse esdoorn, maar deze soort wordt minder gekweekt dan Acer palmatum. De gekweekte Japanse esdoorn heeft kleiner blad dan de oorspronkelijke soort. De Japanse esdoorn Acer palmatum bestaat uit honderden variëteiten. Ze zijn er met heel smal blad, diep tot zeer diep ingesneden blad en in allerlei kleuren groen, oranje, rood tot purperrood. Van sommige soorten zijn de bladeren paarsrood en blijven dat de hele zomer. Zij kleuren in de herfst felrood. Palmatum betekent handvormig. Het blad is vijf- tot zevenvormig en tot over de helft van de het blad ingesneden. Na heel veel jaren wordt ook deze struik vier tot vijf meter hoog en ongeveer tien meter breed.

Soorten Japanse esdoorn
Er zijn opgaande soorten en soorten met een spreidende groeiwijze. Bijvoorbeeld de Acer palmatum ‘Garnet’ die ongeveer 150 cm hoog wordt en 250 cm breed. Een klein blijvende soort is Acer palmatum ‘Crimson Queen’. Ook een kleiner soort met bijzonder blad is de Acer palmatum ‘Wilson’s Pink Dwarf’. Deze Japanse esdoorn heeft in het voorjaar roze uitlopende bladeren die later verkleuren naar groen en wit. Iets hoger wordt de Acer palmatum ‘Bloodgood’ met donkerpaars blad die 225 cm kan worden en voor een Japanse esdoorn relatief snel groeit. Een mooie middenmaat heeft Acer palmatum ‘Sangokaku’ die circa 4 meter hoog wordt. Bijzonder zijn de rode twijgen. Veel aangeplant wordt de Acer palmatum ‘Atropurpureum’ een Japanse esdoorn met donkerrode diep ingesneden blad die circa 4 meter hoog wordt. De bekenste japanse esdoorns zijn de Acer palmatum 'Dissectum' (groene treurvorm), Acer palmatum 'Dissectum Garnet' (rode treurvorm) en de Acer palmatum 'Atropurpureum' (snel groeiende rode struik Acer). Allen te verkrijgen in zowel struikvorm als een Japanse esdoorn op stam.

Japanse esdoorn planten en onderhouden
De Japanse esdoorn komt het beste tot z'n recht als solitair. Geef hem de ruimte in uw border van de tuin. Plant de Japanse esdoorn nooit tussen andere struiken, dan valt hij niet meer op. De Japanse esdoorn kan op vrijwel alle gronden worden gebruikt. Acers bloeien en geven soms vruchten. De vruchten staan rechtop en hebben vleugels in de prachtigste kleuren. De zaden kunnen worden gezaaid.