Hortensia

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Hortensia’s zijn prachtige, sterke bloeiende heesters en zijn niet ziektegevoelig. Ze bloeien maar liefst een half jaar lang! U kunt de hortensia’s in groepen samenstellen en zo kleuren combineren. De meeste hortensia’s bloeien van einde voorjaar tot laat in het najaar.

Soorten Hortensia
Hortensia’s zijn te onderscheiden in Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata), de gewone of boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), schapenkophortensia's (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’), eikenbladhortensia’s (Hydrangea quercifolia), fluweelhortensia's (Hydrangea aspera) en de klimhortensia’s (Hydrangea petiolaris of de roze of wit bloeiende Schizophragma hydrangeoides).

Pluimhortensia's 
De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) bloeit met grote witte (Hydrangea ‘Limelight’), rode (Hydrangea ‘Pinky Winky’) of roze pluimen (Hydrangea ‘Vanille Fraise’). Deze dienen laat na de winter teruggesnoeid te worden. Pluimhortensia’s hebben pluimvormige bloemen en worden hoger dan de boerenhortensia’s, tussen de 80cm en 200cm. Het zijn dus echte struiken die verhoute takken kunnen krijgen. Plant deze daarom altijd achterin uw border. Er is ook een kleinblijvende pluimhortensia, de Hydrangea ‘Little Lime’ die 80cm hoog wordt. Pluimhortensia’s kunt u na de winter tot 30cm terug snoeien.

Boerenhortensia's
De boerenhortensia’s hoeft u niet te snoeien, maar wel de uitgebloeide takken terug te knippen. De boerenhortensia’s hebben of schermbloemen (Hydrangea teller soorten) of bolbloemen (Hydrangea macrophylla). De gewone of boerenhortensia bloeit in heel veel kleuren en wordt niet ieder jaar teruggesnoeid. Wel kunt u de uitgebloeide bloemen eruit knippen. Zet deze hortensia’s in grote groepen, zodat u een zee van bloemen krijgt. De maximale hoogte wordt rond de 100cm.

Schapenkophortensia
De Hydrangea ‘Annabelle’ wordt ook wel schapenkop genoemd. Deze bloemen zijn grote ballen die wel gesteund moeten worden. Sterkere varianten zijn de wit bloeiende Hydrangea ‘Strong Annabelle’ (Incediball) of de roze bloeiende Hydrangea ‘Invincibelle’ en zijn echte langbloeiers. De Hydrangea ‘Endless Summer’is een doorbloeier in de kleuren wit, roze en blauw. Deze soorten hoeft u niet te snoeien.

Overige hortensia soorten 
De eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) heeft eikenblad vormige bladeren en bloeit met witte pluimbloemen. Het wordt een echte heester van 150cm hoog. De Hydrangea aspera is een fluweelhortensia met zachte behaarde bladeren en heeft een aparte witte/paarse bloemkleur. Klimhortensia’s (Hydrangea petiolaris of de roze of wit bloeiende Schizophragma hydrangeoides) zijn echte klimmers voor langs en muur of hekwerk. Door de uitbundige bloemen is het en geweldige snelgroeiende klimplant. Hij is echter niet wintergroen, daarom kunt u het goed combineren met een hedera. Er zijn ook hortensia's op stam, leuk voor langs een oprit, midden in een border of gewoon in pot op uw terras.

Plant de hortensia’s altijd in hortensiagrond en voedt de hortensia’s twee keer per jaar bij met hortensiamest. Voor blauw kleurende hortensia kunt u de meststof blauwmaker toevoegen. Meer informatie en video over Hortensia>