Corylus avellana (Hazelaar)

4 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Corylus Avellana

Vanaf € 29,95

Corylus avellana

Vanaf € 5,95

Corylus avellana

Vanaf € 1,40

Corylus avellana 'Contorta'

Vanaf € 14,95

De Corylus avellana is een groep van verschillende heesters, ook wel bekend als Hazelaar. De meest bekende soort die je in ons land en (bos)tuinen tegen komt is de Corylus avellana. Dit inheemse soort kom veel in de bosranden en struwelen voor en kan een grote heester worden van meer dan 300 cm hoog.

Bloeien van de hazelaar
Vanuit de grond schieten ieder jaar weer nieuwe scheuten omhoog, dat de struik tot een grote dichte ondoordringbare massa maakt. Aan het einde van de winter tot het vroege voorjaar bloeien de hazelaars met gele katjes die voor de bestuiving moeten zorgen. Na de bestuiving vormen zich de vruchten die in het najaar geplukt kunnen worden. De kern van de vrucht (hazelnoot) is eetbaar en is ook voor verschillende dieren een bron van voedsel in de winter.

Soorten Corylus avellana
De kronkelhazelaars Corylus avellana 'Contorta'  en de Corylus avellana 'Red Majestic' vallen meer op door hun takken in de winter. Deze twee soorten hebben namelijk takken die van onderuit helemaal gedraaid groeien. De ‘Contorta’ heeft ook gewoon groene bladeren maar de ‘Red Majestic’ heeft opvallende rode bladeren. De kronkelende kale takken worden veel gebruikt in bloemstukken. Beide soorten dragen wel vruchten,  maar de opbrengt is niet bijzonder groot.

Snoeien van Corylus
Het snoeien kan het beste worden gedaan in februari na de eerste 7 jaar, wanneer de struik zijn volwassen grote heeft bereikt. Haal dan ieder jaar 1 a 2 dikke gesteltakken uit de struik. De jonge wortelscheuten krijgen zo weer voldoende ruimte om te kunnen groeien. Daarnaast worden de dode, gebroken en schurende takken verwijderd. Moet de hazelaar helemaal worden afgezet, dan is het goed om in het voorjaar te bemesten met organische tuinmest. Dit stimuleert de heester om zich weer snel te ontwikkelen.

Hazelaar planten
Een Hazelaar staat graag op een plekje in de zon tot halfschaduw in een losse voedingrijke licht vochtige bodem. Om een jonge plant goed te laten ontwikkelen is het slim om tuinplantengrond  door de bestaande grond te mengen.