Japanse sierkers

19 producten
Sorteer op
Prunus 'Pandora'
Uitverkocht

Vanaf € 60,25

Prunus avium 'Plena'

Vanaf € 50,25

Prunus cerasifera 'Nigra'
Uitverkocht

Vanaf € 17,95

Prunus cerasifera 'Nigra'

Vanaf € 60,25

Prunus cerasifera 'Nigra'

Vanaf € 56,25

Prunus cerasifera 'Nigra' dakboom
Uitverkocht

Vanaf € 206,75

Prunus cerasifera 'Nigra' leiboom
Uitverkocht

Vanaf € 152,50

Prunus cistena

Vanaf € 56,25

Prunus cistena
Uitverkocht

Vanaf € 26,25

Prunus incisa 'Kojou no mai'

Vanaf € 61,25

Prunus serrulata 'Amanogawa'

Vanaf € 62,50

Prunus serrulata 'Kanzan'

Vanaf € 53,75

Prunus serrulata 'Kiku Shidare Zakura' stam

Vanaf € 56,25

Prunus serrulata Kanzan

Vanaf € 62,50

Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'

Vanaf € 62,50

Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'

Vanaf € 56,25

Prunus subhirtella Autumnalis

Vanaf € 62,50

Prunus subhirtella Autumnalis

Vanaf € 58,50

Prunus yedoensis
Uitverkocht

Vanaf € 58,50

De Japanse sierkers is een prachtige bloesemboom, welke uitbundig bloeit in de kleuren roze of wit. Nog voordat het blad aan de bomen komt, hangen er grote bundels bloemen aan de takken. De opvallende bloei van de kersenbloesem, zal in de winter of in het vroege voorjaar uitlopen. En de tuin versieren tot een klein paradijs. De bloesem van deze boom geeft een heerlijke geur. Na de bloei zal de sierkers groen of rood blad ontwikkelen, dit hangt af van welke soort Japanse sierkers u zou kopen. Het blad verkleurt naar oranje-geel in de herfst, daarna zal het blad er in de winter af vallen. Er komen heel sporadisch eetbare vruchten aan de sierkers. Dit komt bijna niet voor omdat de energie van de boom in de bloei gaat zitten. Wel kunnen de bloemen gegeten worden, deze hebben een lichtzoete frisse smaak. De bloemen kunnen in jam verwerkt worden of als garnering bij bijvoorbeeld een taart. Wanneer u een Japanse kersenbloesem wil kopen zal u zeker geen spijt krijgen.

Verschillende soorten van de Japanse sierkers.

De naam Prunus wordt gebruikt voor meerdere plantenfamilies waaronder ook de Japanse sierkers, zoals bijvoorbeeld de Prunus serrulata of de Prunus subhirtella. Er zijn meerdere varianten van de Japanse kersenbloesem, voor elke tuin een prachtig exemplaar. Bijna alle soorten van de sierkers hebben groen blad wat verkleurt naar een mooie oranje-geel herfstkleur. Eén van de bekendste soorten is de Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'. Ook wel de Winterkers genoemd, deze bloeit met wit-roze bloemen van november tot april, tenzij het vriest. Wanneer het vriest zal deze boom tijdelijk niet bloeien, en als de vorst voorbij is komen de bloemen weer terug. In de herfst verkleurt het blad van de Prunus ‘Autumnalis Rosea’ van groen naar oranje-geel. Deze bloesemboom kan tot 5 meter hoog worden met een vaasvormige kroon. Bij tuinplant kan u verschillende soorten van de bloesemboom kopen zoals bijvoorbeeld:

Kersenbloesem het hele jaar mooi gekleurd. 

De Prunus cerasifera 'Nigra' en de Prunus serrulata 'Royal burgundy' hebben het hele jaar door rood blad. Wanneer het jonge blad aan deze Japanse sierkers komt is het lichtrood, naarmate de tijd verstrijkt wordt het blad donkerrood. Het blad van de Prunus cerasifera ‘Nigra’ zal in de herfst naar donkerpaars verkleuren. Daarentegen verkleurt het blad van de Prunus ‘Royal burgundy’ naar rood-oranje in de herfst. Deze bomen krijgen kleine roze bloemetjes. Zo heeft de boom bijna het hele jaar door een prachtige kleur. In de winter verliezen de Japanse bloesem bomen hun blad. Wanneer u deze Japanse sierkers gaat kopen, dan heeft u een echte eyecatcher in uw tuin.

  • Door de grote variëteit in soorten is er voor elke tuin een Japanse sierkers.
  • De kersenbloesem is in boomvorm, op stam of in struikvorm te koop.
  • Gebruik bij het planten aanplantgrond, zodat het wortelgestel beter voeding en water opneemt.

Japanse kersenbloesem op stam kopen.

Ideaal voor een kleinere tuin of in een bak is de Japanse sierkers op stam. Wanneer deze bloesemboom in een bak gezet wordt, is het erg belangrijk dat het overtollige water goed weg kan. Onder in de bak moeten gaten gemaakt worden zodat het water goed kan weglopen. Een sierkers op stam betekent dat deze geënt is op een onderstam. Dit zorgt ervoor dat de stam niet meer in de hoogte groeit alleen de dikte van de stam zal groeien. Aan de bovenkant van de stam groeit de Japanse sierkers in opgaande of treurvorm. U kan verschillende varianten van de Japanse sierkers op stam kopen. Ook zijn er verschillende stamhoogtes verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de Prunus ‘Kanzan’ op stam, de meest voorkomende stamhoogtes zijn:

  • 90 cm
  • 120 cm
  • 180 cm
  • 220 cm

Wat is de beste standplaats van de Japanse sierkers?

Wilt u een bloesemboom kopen dan moet u rekening houden met de volgende dingen. Voor een mooie volle bloei van de Japanse sierkers staat de boom het liefst in de zon op een beschutte plaats.  Deze bloesemboom heeft geen specifieke grondsoort nodig, het enige is dat ze niet te nat mogen staan. Gebruik bij een Japanse sierkers altijd de eerste 2 jaar boompalen, zodat het wortelgestel stevig kan groeien en de boom stabiel staat. Gebruik na het kopen van de Japanse kersenbloesem aanplantgrond om de boom te planten. De Japanse sierkers heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Kruisende takken kunnen de groei belemmeren, daarom is het verstandig om deze weg te halen. Ook kan er gesnoeid worden om de kersenbloesem in vorm te houden. Het beste is om in juni te snoeien wanneer de Prunus is uitgebloeid. Ook kan er gesnoeid worden in de winter tussen oktober en januari. Bij strenge vorst is het beter om niet te snoeien, omdat de takken dan beschadigd raken. De sierkers heeft een uitbundige, maar wel korte bloeiperiode van vaak 2 à 3 weken.

Waar komt de Japanse sierkers vandaan? 

Zoals de naam al wel zegt komen de meeste sierkersen uit Japan, maar ook vanuit China zijn de bloesembomen deze kant op gekomen. Vroeger stond in het centrum van de dorpen in Japan een Sierkersenboom. Deze bloesemboom staan symbool voor geboorte, het leven en ook sterven, omdat de Japanse kersenbomen een korte bloei hebben is dit prachtig maar ook kwetsbaar. Wanneer de Japanse sierkers in bloei staat, komen mensen uit heel Japan de sierkers bewonderen. De Hanami matsuri is een nationale feestdag welke in het teken staat van de sierkersen. Hanami betekent ‘bloemen kijken’, de beste plek om dit te doen is bij Yoshino-yama: een berg met meer dan 30.000 kersenbomen. De Japanse sierkers kan u het hele jaar door bij tuinplant.nl kopen.