Catalpa

3 producten
Sorteer op
Catalpa bignonioides

Vanaf € 63,75

Catalpa bignonioides 'Aurea'

Vanaf € 61,25

Catalpa bignonioides 'Nana'

Vanaf € 62,50

De bolcatalpa (Trompetboom op stam) is een bladverliezende boom die behoort tot de trompetboomachtigen. De verschillende soorten bolcatalpa's lopen uit met mooi goud-geel (Catalpa bignonioides 'Aurea') of groen blad (Catalpa bignonioides 'Nana') in het late voorjaar. De bladeren zijn vrij groot en hartvormig.

Soorten Catalpa

De bladeren van de groene soorten Catalpa (Catalpa bignonioides 'Nana') variëren in kleur van donkergroen tot zacht lichtgroen. De bladeren van de goudgele variant (Catalpa bignonioides 'Aurea') zijn lichtgeel van kleur en naarmate het later word in het seizoen verkleurt het blad naar stralend goudgeel. Bij beide soorten is het blad 10 tot 25 cm lang en in de doorsnee. De Catalpa bignonioides is ook erg populair als bol op stam die in meerdere stamhoogtes wordt aangeboden. Deze varianten in bolvorm worden veel langs opritten en erfafscheidingen toegepast. Snoei deze varianten in het vroege voorjaar na de vorst helemaal terug op tot op de bol. De Catalpa in boomvorm komt het best tot zijn recht als mooie solitair in gazon of border waar ze kunnen uitgroeien tot ongeveer 15 meter hoog en breed.

Wanneer bloeit de Catalpa? 

De bloei van de Catalpa komt pas naar mate de boom ouder wordt en niet word klein gehouden. Er komen dan in juli grote, crème witte bloemen in de boom. Deze bloemen zijn echt een prachtige verschijning in de boom. Na de bloei vormen zich, tot ongeveer september, peulvormige vruchten van ongeveer 20-25 cm. In ons klimaat worden de vruchten niet vaak gezien omdat het hier niet of te kort warm is. De Catalpa bignonioides in boomvorm groeit ongeveer 20 cm per jaar. Een leuke bijkomstigheid is dat de Catalpa kan worden ingezet als muggenverjager.

Waar Catalpa planten?

Plaats bij deze bomen de eerste 5 jaar een boompaal voor de stevigheid. Deze paal zorgt er voor dat de boom niet omwaait met harde wind. Door aanplantgrond te mengen met de bestaande grond word er voor gezorgd dat de boom makkelijker aanslaat. Bolcatalpa's met kale wortel en kluit kunt u bestellen van half oktober tot eind april. Bomen in pot zijn het hele jaar leverbaar. Meer informatie en video over bolcatalpa's>