Top 5 eerste bloeiers van het jaar

Top 5 eerste bloeiers van het jaar

Bloeiend het nieuwe jaar in!

Nu de feestdagen voorbij zijn, kan dit een saaie tijd van het jaar zijn. Fleur de tuin daarom op met interessante, kleurrijke winterplanten. Deze prachtige vroegbloeiers maken de laatste maanden van de winter en de eerste van het jaar extra bijzonder. Onze top 5 vroegbloeiers:

 

1. Winterzoet

De heester Chimonanthus praecox bloeit al vanaf januari met heerlijk geurende gele bloemen aan de kale takken. In het voorjaar komt er fel groen blad aan dat mooi verkleurt in de herfst. Hij groeit niet zo snel en kan zowel in de zon als in de schaduw goed gedijen.

2. Japanse sierkers

De Prunus serrulata of Prunus subhirtella is er in struikvorm en als boom of boom op stam. In het voorjaar bloeit de sierkers uitbundig met geurende (licht)roze of witte bloemen. De Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea' treurboom bijvoorbeeld bloeit al vanaf januari.

3. Camellia

De Camellia wordt ook wel Japanse roos genoemd. De volle bloemen met laagjes lijken wel wat op de roos. De Camellia bloeit echter al vroeg in het voorjaar. Ook staat deze heester graag op een beschut en licht beschaduwde plaats. De Camellia japonica bloeit al vanaf januari/februari.

4. (Tover)Hazelaar

Zowel de gewone Hazelaar (Corylus avvellana) als de Toverhazelaar (Hamamelis) bloeien in de winter. De Hamamelis heeft geurende, spinachtige bloemen die aan kale takken hangen. Het is een heel bijzonder gezicht. De Hamamelis mollis bijvoorbeeld bloeit in januari en februari met gele bloemen en een rood hart. En de Corylus heeft weer leuke gele katjes in de winter.

5. Sarcococca

Een van de favoriete winterplanten van Tuinplant is de Sarcococca (Vleesbes). Qua groei lijkt de bossige heester wel wat op de buxus. Het is geen opvallende bloeiende plant, maar de geur van de bloemetjes in januari en februari is niet te missen. De zoete, honingachtige geur als je langs de plant loopt vrolijkt je in de sombere januarimaand weer op.

Elk seizoen kleur? Zorg voor diversiteit aan planten die elk seizoen bloeien. Bij Tuinplant.nl kunt u terecht voor een ruim assortiment aan winterbloeiers of kleurrijke tuinplanten in de winter. We hebben een ruim assortiment heesters en bomen die in de wintermaanden bloeien. Denk ook eens aan de Winterjasmijn, Skimmia of Viburnum Tinus. Lees ook eens onze blog over de Japanse sierkers of Camellia. Meer weten over vroegbloeiers? Kijk ook eens bij onze tuintips of bekijk onderstaande video over het aanplanten van heesters: