Facebook Pixel

Wanneer siergras snoeien?

February 21, 2022

TIJD OM TE SNOEIEN!

De beste tijd om siergrassen te snoeien is na de winter, in het vroege voorjaar. Eind februari of begin maart is een goede periode om de snoeischaar erbij te pakken. Het is belangrijk om dat in deze tijd (einde winter) te doen. Want als je te lang wacht heb je meer kans de nieuwe scheuten die tevoorschijn komen te beschadigen.

Hoe snoei je siergrassen?

Er zijn veel verschillende soorten siergrassen en er is dus ook wat verschil in wijze van snoeien. Bij sommige siergrassen hoef je nauwelijks iets te doen. Hieronder een overzicht zodat je weet wat in jouw tuin nodig is.


Niet- groenblijvende grassen snoeien

Met niet-groenblijvende siergrassen bedoelen we siergrassen die hun blad gedeeltelijk of volledig verliezen in de winter (bladverliezend siergras). In de lente schiet er nieuw frisgroen blad uit. Voorbeelden van niet- groenblijvende siergrassen zijn: prachtriet (Miscanthus), lampenpoetsersgras (Pennisetum), pampasgras (Cortaderia), pijpestrootje (Molinia), struisriet (Calamagrostis) en vingergras (Panicum). Deze siergrassen hoef je slechts 1 keer per jaar aan het eind van de winter te snoeien. Gebruik voor het snoeien een scherpe knipschaar en werkhandschoenen (sommige bladeren van de siergrassen zijn erg scherp, zoals bij pampasgras!). Snoei de grassen terug tot zo kort mogelijk boven de pol. Lees ook eens onze blog over het snoeien van riet.


Wintergroene siergrassen snoeien

Sommige groenblijvende siergrassen vertonen na de winter lichte schade. Het beschadigde blad kun je dan deels of geheel wegsnoeien. Dat is bijvoorbeeld bij sommige Festuca soorten. Deze grassen zijn zelfs na een lange strenge winter nog overwegend groen. Je hoeft dan alleen de beschadigde en lelijke bladeren te verwijderen. Voorbeelden van groenblijvende siergrassen zijn sommige zegge (Carex), zwenkgras (Festuca) en veldbies (Luzula) soorten.


Siergrassen zijn gewild! En dat is met een reden. De natuurlijke tinten hebben een rustgevend effect, ze zijn voor langere periode decoratief en daarbij zijn siergrassen zeer onderhoudsvriendelijk. Snel en eenvoudig uw siergrassen online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 200 soorten siergras. Vraag ons gerust om advies. Meer weten over siergrassen? Bekijk onze tuintips of deze video over siergras planten:

Lees ook eens andere blogs over siergrassen, zoals Japans siergras, Riet snoeien, hoe doe je dat? of Welke soorten siergrassen zijn er?Tuinplant.nl: niet zomaar een webshop

Met een online assortiment van meer dan 10.000 soorten tuinplanten, kunt u bij Tuinplant.nl altijd vinden wat u zoekt! Shop uw vaste planten, bomen, heesters, fruitplanten en haagplanten met de scherpste prijs-kwaliteit verhouding eenvoudig online. We bezorgen door heel Nederland en België. Onze levertijd is Pakket2-5 werkdagen of Transport 5-10 werkdagen.

Zelf uw bestelling afhalen kan ook bij de Tuinplantenwinkel op de Veluwe, vlakbij de  A28. De winkel heeft een geheel eigen & gevarieerd assortiment aan tuinplanten en bomen.

Tuinadvies? U kunt ook bij ons terecht voor een gratis beplantingsplan

Tuinontwerp

Tuinontwerp

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Aanplant & onderhoud

Aanplant & onderhoud

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie