Alles over zuurminnende planten

Alles over zuurminnende planten

Wat zijn zuurminnende planten?


Maar wat wil dat zeggen, een zure grond? Een zure grond heeft een pH-waarde ergens tussen de 4,5 en 6. En de pH- waarde wordt bepaald door het gehalte aan organische stof, mineralen en kalk. De samenstelling hiervan bepaalt de zuurtegraad van de bodem. Zand- en veengronden zijn voorbeelden van zuurdere gronden. Gronden met een hoge pH waarde noemen we alkalisch, dit is bijvoorbeeld kleigrond.

Hoe weet ik welke planten zuurminnend zijn?

Bekende voorbeelden van zuurminnende planten zijn de Azalea en de Rhododendron. Een greep van nog meer planten die houden van een wat zure grond:, , Vetkruid

Waarom is het belangrijk te weten of je een zuurminnende plant hebt?

Wanneer je bijvoorbeeld een Rhododendron hebt geplant en je merkt dat er tekortverschijnselen optreden dan is het handig te weten dat dit door de zuurtegraad van de bodem kan komen. De plant groeit niet goed, krijgt gele bladeren en/of heeft een slechte bloei. De plant kan dan minder goed voedsel uit de bodem opnemen wanneer de pH-waarde te hoog is.

 

Gebruik aanplantgrond voor zuurminnende planten of tuinturf

Bij het planten van bijvoorbeeld je Rhododendron of Azalea gebruik je speciale aanplantgrond zuurminnend en/of tuinturf. Voor je bodem en het bodemleven is het ook van belang dat de grond luchtig blijft en er organische stof aanwezig is. Compost zorgt voor een goede waterhuishouding in de bodem en levendige structuur. Wanneer je compost toevoegt doe dit ongeveer in de verhouding, 1 deel compost, 4 delen turf.

 

Ook handig om te weten

Water uit de kraan is alkalisch en dus juist niet aan te raden bij zuurminnende planten. Regenwater gewoon uit een regenbui of de regenton is beter. En dat scheelt ook weer kraanwater!

 

Ben je benieuwd naar de zuurtegraad van je grond?

Deze kun je gemakkelijk met een speciale pH-meter voor de bodem nagaan. Op die manier kun je je zuurminnende planten blij maken en zorgen voor een optimale groei en bloei.

 

Snel en eenvoudig uw zuurminnende planten online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit duizenden soorten tuinplanten. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor zure aanplantgrond en tuinturf. Lees ook eens onze blog over de Camellia. Meer weten over zuurminnende planten? Bekijk onze tuintips of onze video over het planten van heesters: