Facebook Pixel

Alles over de Echinacea (Zonnehoed)

July 20, 2022

Alles over de Echinacea

De vrolijke bloem van de Echinacea (Zonnehoed) is niet te missen. Deze populaire vaste plant bloeit van de zomer tot in het najaar met opvallende kleurrijke bloemen. De bloemblaadjes hangen wat naar beneden. Daarom lijkt het wel wat op een zonnehoedje. Zo kunnen veel bijen, hommels en vlinders makkelijk bij de zoete nectar in het grote hart. Vergis je niet met de naamgenoot Rudbeckia, die veel gelijkenissen heeft met de Echinacea. Lees meer in onze blog: Rudbeckia of Echinacea? En wist u dat de Echinacea een medicinale plant is die als middel tegen griep en verkoudheid wordt gebruikt?

Echinacea

Hoe lang bloeit de Zonnehoed? 

Als het weer meezit bloeit de Echinacea van juli tot in oktober. Deze winterharde plant kan tot wel 120cm hoog groeien, maar er zijn ook soorten die maar 40 cm hoogte halen. Na de bloei verschijnen de zaden die zich goed kunnen verspreiden. Vogels zijn gek op deze zaden in de winter. In de winter sterft de plant boven de grond af.  

Rode zonnehoed

Welke soorten Zonnehoed zijn er? 

Bij het kiezen voor een soort Echinacea kijk je vooral naar kleur en hoogte. Een combinatie van verschillende zonnehoedjes is natuurlijk ook heel leuk! De naam Rode zonnehoed slaat vooral op de bekendste soort, de Echinacea purpurea. Hoewel deze zonnehoed niet rood, maar roze bloeit met een oranje hart. Deze soort wordt maximaal 70 cm hoog.  Voor een hoge zonnehoed, moet u bij de Echinacea purpurea ‘Magnus’ zijn. De Echinacea purpurea Hot Summer heeft een prachtige, exotische kleurenmix van geel, oranje, roze tot dieprood. Dit is dan ook een razend populaire variant. Wissel rode en roze zonnehoedjes eens af met een witte zoals de Echinacea purpurea ‘White Swan’ of een zachtgele zoals de Echinacea purpurea ‘Sunrise’. Een echte rode knaller is de Echinacea ‘Tomato Soup’ 

Echinacea tomato soup

Waar moet je de Zonnehoed planten? 

Zoals de naam al zegt, staat de plant graag op een zonnig plekje. De grond is bij voorkeur humusrijk en kalkhoudend, ons advies is altijd goede aanplantgrond te gebruiken bij het planten. Hoewel winterhard, kunt u de Echinacea het beste afdekken bij strenge vorst. De Echinacea is een echte prairieplant en is ook afkomstig uit Noord-Amerika. Creëer je eigen prairietuin met deze bestseller in combinatie met de Dropplant (Agastache), Bergamotplant (Monarda), Kogeldistel (Echinops) en een hoge vlambloem (Phlox paniculata). 

zonnehoed combineren

Wanneer snoei je Echinacea? 

Knip de zonnehoedjes plant helemaal af in het vroege voorjaar. In het najaar/winter sterft de plant af, maar het staat vaak nog wel decoratief en de vogels zijn gek op de zaadjes. Maar wil je verspreiding voorkomen, snoei de zonnehoed dan in het najaar al half in. In maart snoei je de plant dan volledig af. In het voorjaar zal de plant gewoon weer uitlopen. 

Zonnehoed winter

 

Geniet ook van deze vrolijke vaste plant en koop uw zonnehoed eenvoudig online. Bij Tuinplant.nl heeft u de keuze uit 30 soorten echinacea purpurea. Vraag ons gerust om advies. Lees ook eens onze blogs over de Dropplant of Monarda. Wilt u meer informatie over vaste planten? Bekijk onze vaste planten of bekijk eens onze video met handige tips over het aanplanten van vaste planten.

 

 

 

 

 

 

 

Tuinplant.nl: niet zomaar een webshop

Met een online assortiment van meer dan 10.000 soorten tuinplanten, kunt u bij Tuinplant.nl altijd vinden wat u zoekt! Shop uw vaste planten, bomen, heesters, fruitplanten en haagplanten met de scherpste prijs-kwaliteit verhouding eenvoudig online. We bezorgen door heel Nederland en België. Onze levertijd is Pakket2-5 werkdagen of Transport 5-10 werkdagen.

Zelf uw bestelling afhalen kan ook bij de Tuinplantenwinkels op de Veluwe, vlakbij de A1 of A28. De winkels hebben een geheel eigen & gevarieerd assortiment aan tuinplanten en bomen.

Tuinadvies? U kunt ook bij ons terecht voor een gratis beplantingsplan

Tuinontwerp

Tuinontwerp

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Aanplant & onderhoud

Aanplant & onderhoud

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie