Wilgen knotten, wanneer & hoe?
Een knotwilg is een wilgenboom (Salix) die meestal op 1,5 tot 2 meter hoogte wordt geknot. Zo ontstaan in de loop van de jaren de karakteristieke bomen die veel langs sloten en waterkanten te vinden zijn in Nederland. De knotwilg is ook een goede plek voor vogels en andere dieren die er beschutting vinden of zelfs broeden. Vroeger werden knotwilgen nog niet gekweekt, en duurde het jaren voordat de knotwilg ontstond. Gelukkig kun je wilgen met knot vandaag de dag eenvoudig aanschaffen en aanplanten. Heb je wat meer geduld, dan kun je ook een gewone wilg zelf knotten.
Waarom wilgen knotten?
De Salix is een boom die snel groeit. Om te voorkomen dat de takken te zwaar worden en de wilg inscheurt of omvalt moet je regelmatig blijven knotten. Daarbij hou je de wilgenknot ook in stand als je elke paar jaar blijft snoeien.
Wanneer moet je wilgen knotten?
Het snoeien of knotten van de wilg kan het beste elke de 2-5 jaar, bij voorkeur in de wintermaanden. Elk jaar snoeien is niet nodig. Tussen november en maart is een goede tijd. Knot wilgen nooit als ze bloeien, want dan stopt de zuurstofproductie. Mogelijk sterft de stam van de knotwilg dan af, en dat is natuurlijk niet wenselijk.
Hoe knot je een wilg?
Wanneer er dunne takken zijn, kun je deze het beste met een snoeischaar afknippen tot op de knot. De dikkere takken kunnen beter met een snoeizaag worden gesnoeid. Doordat het snoeien van de zware takken de kans op scheuren vergroot, zaag je eerst tot zo'n 20 cm voor de knot af. Wanneer alle takken tot 20cm zijn afgesnoeid, zaag je het laatste stuk er ook makkelijker af. En voilá een mooie knot blijft over, waar weer nieuwe twijgen uit kunnen groeien. Veel plezier van uw knotwilg!
U kunt de knotwilg in allerlei hoogtes bestellen bij Tuinplant.nl. Van oktober tot april kunt u de knotwilg ook met kale wortel of als kluit aanschaffen. We hebben 16 soorten wilgen voor u in ons assortiment. Heeft u vragen? We denken graag met u mee. Kijk ook eens naar ons aanbod aanplantgrond of organische mest.