Wanneer snoei je de (wal)notenboom?

Wanneer snoei je de (wal)notenboom?

Walnoot snoeien, hoe & wanneer?

Vanaf oktober vallen de harde noten van de karakteristieke boom. Deze heerlijke walnoten zijn heel gezond en lang houdbaar. De walnotenboom (Juglans) kan wel tot 25 meter hoog groeien en de kroon tot wel 10 meter breed. Omdat de boom zo veel ruimte nodig heeft (ook onder de grond), staat hij meestal in de wat grotere tuin en alleen. In principe hoef je de Juglans niet te snoeien om hem gezond te houden. De reden van snoeien kan zijn omdat hij te groot wordt, om takken die uitsteken waar je ze niet wilt of omdat je meer licht wilt. Zie je dood, ziek of kruisend hout, dan kun je dat ook weg snoeien.

Wanneer snoei je de Juglans?

Omdat de walnoot snel kan bloeden, kun je het beste tussen juni en eind oktober snoeien. Wil je

liever pas snoeien wanneer het blad is gevallen, snoei dan zo snel mogelijk erna. Omdat de sapstroom van de walnoot al vroeg in de winter op gang komt, is het beter niet in de winter te snoeien. De boom kan de wond dan niet goed helen, en is gevoeliger voor infecties, parasieten en schimmels.


Hoe snoei je de walnoot?

Snoei de takken die te ver uitsteken. Spaar de takken waarvan je ziet dat er al wat jonge noten aan zitten. Is de boom nog maar een paar jaar oud? Dan kun je de takken die elkaar kruisen wegsnoeien, zodat er geen schuurplekken ontstaan. Gebruik met het snoeien een scherpe zaag en snoei nooit meer dan eenderde van de takken af.

Bij Tuinplant.nl vindt u walnoten in allerlei soorten en maten. Kijk ook eens naar andere notenbomen, zoals de tamme kastanje. Vraag ons gerust om advies. Voor een goede verzorging raden we voeding voor fruitbomen (mest) aan. Wilt u meer tips over het snoeien van fruitbomen? Kijk eens bij onze tuintips of bekijk deze video eens over het planten van fruitbomen: