​Zorg voor vogels in uw tuin

​Zorg voor vogels in uw tuin

Een van de meest gewenste gasten in de tuin zijn wel vogels. Het is een genot om te zien hoe deze dieren voeding en een rustig plekje zoeken in planten, hagen of bomen. Zeker in de koude wintermaanden helpt u de natuur een handje met een vogelvriendelijke tuin. Wilt u ook (meer) vogels in uw tuin? We geven een aantal tips.

Zorg allereerst voor veel variatie in planten. Wanneer u een gevarieerde tuin heeft zullen er verschillende soorten vogels komen. Vogels zijn gek op bessen, zaden en noten. Dus met heesters zoals de viburnum, hulst, amelanchier, vlier of een ligusterhaag zijn vogels u zeer dankbaar. De lijsterbes, els of appelbomen zijn ook zeer vogelvriendelijk. Ook kan u een ketting maken van pinda's of vetbollen ophangen.

Naast planten kunt u nog meer doen voor de dieren. Denk eens aan een (kleine) vijver of een schaal met water. Daar kunnen ze wat drinken of een bad nemen. Een vogelhuisje is natuurlijk ook altijd leuk. Daarnaast kunt u vogelvoeding kopen en in uw tuin ophangen of op een verhoogd plankje zetten. Doe er ook wat fruit bij, dat vinden ze heerlijk. Zorg altijd dat de vogelvoeding beschut staat of hangt, vogels zoeken naar een veilig en rustig plekje. Daarom is het ook belangrijk om niet teveel struiken en bomen tegelijk te snoeien. Zo blijven de schuilplaatsen bestaan. En is er in het voorjaar misschien wel ruimte voor een nestje.

Snel en eenvoudig uw tuinplanten online kopen? Bij Tuinplant.nl heeft u keuze uit een ruim assortiment. Vraag ons gerust om advies. Lees ook eens onze tuintips voor de maand januari of onze informatiepagina over vogellokkers.