Vaste planten snoeien, wanneer & hoe?

Vaste planten snoeien, wanneer & hoe?

Wat zijn vaste planten?

Vaste planten zijn onmisbaar in de tuin. Het zijn de bloeiende planten die elk jaar weer terug komen. Meestal sterven ze bovengronds af in de winter, om in het voorjaar weer terug te komen. Daarmee onderscheiden ze zich van heesters, die in de winter blijven staan. Vaste planten zijn er in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld toe te passen als bodembedekkers of mooie groep bloeiende planten in de border.

Waarom vaste planten snoeien?

Door het snoeien geef je vaste planten licht en ruimte om mooi te groeien en te bloeien. Ook als een vaste plant in de weg van andere planten gaat zitten, is het belangrijk deze op tijd bij te snoeien of de stengels weg te knippen. Het afgestorven deel boven de grond moet voor het bloeiseizoen weggesnoeid worden. En snoei je nog een keer na de bloei, dan kan het soms zijn dat er nog een tweede bloei komt! Sommige planten hoeven niet te worden gesnoeid, zoals wintergroene vaste planten of agapanthus. Kijk eerst even bij de planteninformatie op onze website om te zien of uw vaste plant gesnoeid moet worden.

Wat is de beste tijd om vaste planten te snoeien?

De grootste snoeibeurt is in het voorjaar. De maand maart is de meest geschikte tijd om te snoeien. Let er wel op dat het niet gaat vriezen. Doe het niet te vroeg, want het afgestorven materiaal beschermt de de wortels van de planten in de winter. Denk ook aan een zomersnoei, na de bloeitijd. Daardoor kan er nog een tweede bloei in het najaar komen. Ook kun je uitgebloeide bloemen regelmatig wegknippen, om nieuwe bloei te stimuleren.

Hoe snoei je vaste planten?

Snoei in maart de vaste plant van onderaf tot max. 20 cm boven de grond af. Let er op dat als er nieuwe scheutjes zijn, je deze niet beschadigd. Het afgeknipte blad kun je laten liggen, wanneer het verteert is het goed voor de bodem. Heb je wintergroene vaste planten? Deze hoeven niet altijd gesnoeid te worden, als ze nog mooi zijn. Snoei siergrassen en varens terug op 10 cm va de grond.

Waarmee snoei je vaste planten?

Het snoeien kan gewoon gebeuren met een heggenschaar of snoeischaar. Met de laatste kan het wel meer werk zijn, afhankelijk van de hoeveelheid vaste planten in uw tuin. Zorg altijd voor schoon tuingereedschap.

 

Bij Tuinplant.nl vindt u meer dan 2200 soorten vaste planten. Kies uit verschillende soorten vaste planten, zoals bodembedekkers, groenblijvende vaste planten of voorjaarsbloeiers. Heeft u onze blog over voorjaarsbloeiers in de schaduw al gelezen? Of kijk eens naar ons aanbod voor kant en klare borderpakketten, siertuinmest en tuinplantengrond. In onderstaande video ziet u meer info over het planten van vaste planten: