Tuinplanten water geven, wanneer en hoe?

Tuinplanten water geven, wanneer en hoe?

In deze warme dagen is het belangrijk om goed in de gaten te houden of uw tuin genoeg water krijgt. Zo niet, dan moet u op tijd in actie komen om de planten en bomen gezond te houden. Tuinplant geeft u een aantal tips, zodat uw tuin er mooi bij blijft staan!

 

- Hebben de planten echt water nodig?
In Nederland gaat er bijna geen week voorbij zonder regen, dus sproeien is niet altijd nodig. U kunt aan de planten zien of ze dorst hebben, wanneer ze hun bloemen of bladeren laten hangen. Soms lijkt het alsof de bovenste grondlaag droog is, maar daaronder is het vochtig. Dus voel altijd even, als er genoeg vocht in de grond is, hoeft u nog niet te sproeien.

- Gebruik regenwater
Vang regenwater op en gebruik dit. Niet alleen milieuvriendelijker, ook is de temperatuur al prettig voor de planten.

- Besproei het hele gebied
Sproei niet op één plek, maar rondom de plant, zodat alle voedingsstoffen in de bodem goed worden opgenomen.

- Geen water in de volle zon
Geef de planten niet midden op de dag, maar vroeg in de ochtend of ’s avonds water. Als je water geeft in de volle zon, verdampt het water nogal snel en kunnen de planten het minder goed opnemen. Daarnaast kunnen bladeren die overdag nat zijn verbranden in de zon.

- Kort en krachtig
Geef liever één keer per week flink water, dan iedere dag kort.

- Het gazon mooi groen?
Graszoden kunt u het beste wel regelmatig kort besproeien.

- Een Hollands dijkje
Bij planten die veel water nodig hebben kunt u een dijkje maken van de grond, zodat het water wat langer blijft staan.

Water geven kan met de gieter, tuinslang of bijvoorbeeld een zwenksproeier. Tegenwoordig zijn er allerlei geautomatiseerde sproeiers op de markt, die u kunt instellen. Ideaal als u bijvoorbeeld op vakantie gaat. Heeft u vragen over de verzorging van uw tuin? Op onze website vindt u vast antwoord. Of neem gerust contact met ons op.