De toverhazelaar (Hamamelis)

De toverhazelaar (Hamamelis)

Het bijzondere van de Toverhazelaar (Hamamelis) is dat deze heester prachtig in de wintermaanden bloeit. Vanaf januari komen er geel/oranje spinachtige bloemen aan die de wintertuin versieren. De naam toverhazelaar komt van het Engelse Witch-hazel, wat eigenlijk van Wice-hazel (buigbare hazelaar) afgeleid is. Bij toeval is dat dus toverhazelaar geworden. Maar toch is er iets magisch aan deze plant met z'n opvallende bloemen op de kale takken.

Hoe hoog wordt de toverhazelaar?

De toverhazelaar groeit langzaam, maar kan tot wel 3 meter hoogte bereiken. Het blad van de hamamelis is groen en kleurt in de herfst geel. De heester is winterhard, maar het blad valt in winter af. Niet getreurd, juist dan verschijnen de heerlijk geurende bloemen op de kale takken. Dat maakt deze heester een echte winterbloeier!

Toverhazelaar kopen?

Er zijn een aantal soorten, dus welke u toverhazelaar u wilt kopen hangt vooral van uw smaak af. Het grote verschil zit in de bloemen, meestal is deze geel van kleur. Een populaire toverhazelaar is de Hamamelis intermedia 'Pallida' met zwavelgele bloemen. De Hamemelis intermedia 'Diane' heeft felrode spinachtige bloemen die heerlijk geuren. De Hamamelis intermedia 'Jelena' heeft prachtige oranje bloemen op de takken.


Hamamelis Diane

Hoe snoei je de toverhazelaar?

Omdat de groenblijvende heester langzaam groeit, hoeft hij bijna niet gesnoeid te worden. In sommige gevallen moet er toch gesnoeid worden. Bijvoorbeeld omdat de plant te groot wordt, of wanneer er dode of schurende takken zijn. Het kan lang duren voordat de toverhazelaar is hersteld. Snoei daarom bij voorkeur in het voorjaar. Op het moment dat de bloemen zijn verwelkt, maar nog voordat het nieuwe blad uitloopt.

Waar plant je de hazelaar?

Plant de hamamelis op een zonnige standplaats, in een goed vochtige en voedselrijke grond. Maak een zorgvuldige keuze waar u deze heester plant, want hij wil niet graag verplant worden. De heester kan prima solitair staan, maar ook goed in een border. Combineer bijvoorbeeld eens met de Amelanchier, Acacia, Cornus of Geranium. Gebruik bij het planten tuinplantengrond. Dit zorgt voor een goede structuur voor de heester om zich in te ontwikkelen.


Uw toverhazelaar online bestellen? Kies bij Tuinplant.nl uit verschillende soorten en maten hamamelis. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor organische mest en aanplantgrond. Lees ook eens onze blog over vroegbloeier Camellia of over onze top 5 vroegbloeiers. Of bekijk
onze video over het planten van heesters: