Top 5 siergrassen

Top 5 siergrassen

Top 5 best verkochte siergrassen

Bij Tuinplant durven we wel te stellen dat siergras onmisbaar is in welke tuin dan ook. Naast dat siergrassen zeer decoratief zijn (denk aan het prachtige gezicht van wuivend gras in de wind), zijn ze ook heel makkelijk in onderhoud. Er zijn zoveel soorten siergras, dat voor iedere tuin, border, plantenbak of balkon wel een passend soort siergras te vinden is. Hierbij de top 5 van best verkochte siergrassen, maar natuurlijk zijn er nog veel en veel meer interessante siergrassen in ons assortiment.

 

Pennisetum

Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

Met stip op één, het prachtige lampepoetsersgras. Er zijn veel verschillende soorten, dus voor iedere tuin of plek is er wel wat te vinden. Zowel laagblijvende, maar ook hoger groeiende grassen. Pennisetum heeft dun, groen blad dat in het najaar herfstkleuren aanneemt. De bloeitijd is in de nazomer, van augustus tot oktober. Dan verschijnen de bekende pluimaren. De Pennisetum alopecuroides 'Hameln' (zie foto), wordt niet groter dan 50cm en is zeer geschikt als bodembedekker. Plant dit winterharde siergras op een beschut plekje. Dat mag zowel in de volle zon als in de schaduw zijn.  

 

Pampasgras (Cortaderia)

Pampasgras (Cortaderia)

Het uitbundige en snelgroeiende siergras Cortaderia heeft wat weg van riet. Het vraagt om wat meer aandacht dan andere siergrassen, maar de grote pluimen die in de zomermaanden verschijnen maken alles goed. Pampasgras kan tot wel 2 meter hoog worden en is daarmee een echte blikvanger. Liever een wat kleinere soort? Kies dan voor de Cortaderia selloana 'Mini Pampas', die niet groter wordt dan 1 meter. Deze pampasgras kan dan ook heel goed in een pot. Een extra voordeel is dat pampasgras goed tegen zeewind kan, en dus ook zeer geschikt is voor tuinen aan de kust. 

Zegge (Carex)

Zegge (Carex)

Het laagblijvende, wintergroene grasje Zegge wordt veel gebruikt in tuinen. Waarschijnlijk komt dat omdat het bodembedekkende gras heel makkelijk is in de onderhoud en weinig eisen stelt aan de standplaats. De bloeitijd is in de zomermaanden en verschilt per soort. De Carex morrowi 'Variegata' heeft een decoratief bont blad. De zegge komt het beste tot zijn recht in een groep.  

 

Miscanthus

Prachtriet (Miscanthus)

In dit rijtje mag de Miscanthus niet ontbreken. Dit siergras kan wel tot 3 meter hoog worden en wordt ook wel olifantengras genoemd, omdat een olifant zich er - bij wijze van spreken - tussen kan verbergen. Prachtriet bloeit van juli tot oktober met aren, de kleur verschilt per soort. De Miscanthus sinensis 'Adagio' bloeit met opvallende oranje, roodbruine aren in het najaar. Dat steekt leuk af tegen het grijsgroene blad. Prachtriet is zeer geschikt als borderafscheiding of in groepen, maar kan ook in een pot als mooie blikvanger.

Leliegras

Leliegras (Liriope)

Eigenlijk is leliegras helemaal geen siergras, maar omdat het er zo op lijkt, nemen we hem toch even mee. Deze mooie laagblijvende vaste plant hoort bij de leliefamilie. Liriope heeft grasachtige, lange groene bladeren en wordt tot 30-50 cm hoog. Dat maakt ook dit siergras een geschikte bodembedekker. Van augustus tot eind oktober bloeien de meeste soorten leliegras met bloempluimen in de kleuren paars, roze of wit. Het fijne van deze bodembedekker is dat het ook groen blijft in de wintermaanden. De Liriope muscar 'Variegata' heeft decoratief bont blad en bloeit in september en oktober met lichtpaarse pluimen. Naast bodembedekker kan Leliegras ook prima in een pot of plantenbak.


Siergrassen zijn p
opulair, en dat is met een reden! De natuurlijke tinten hebben een rustgevend effect, ze zijn voor langere periode decoratief en daarbij zijn siergrassen zeer onderhoudsvriendelijk. Snel en eenvoudig uw siergrassen online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 200 soorten siergras. Vraag ons gerust om advies. Lees ook eens onze blog over Siergrassen snoeien of Alles over Lampenpoetsersgras. Meer weten over siergrassen? Bekijk onze tuintips of deze video over siergras planten: