Top 10 groenblijvende heesters

Top 10 groenblijvende heesters

Top 10 Groenblijvende Heesters

Groenblijvende heesters zorgen ervoor dat de tuin in de wintermaanden zijn glans niet verliest. Ze zijn eigenlijk een must voor iedere tuinliefhebber. Hoewel sommige andere planten 'tijdelijk' blad verliezen om in de lente terug te keren, zorgen deze bladhoudende struiken voor wat kleur. Daarnaast zijn ze vaak ook nog makkelijk te onderhouden, een ideale basis voor een tuin die alle seizoenen mooi blijft! Hierbij een selectie van populaire wintergroene struiken. 

Amerikaanse sering

De Ceanothus is bij veel mensen favoriet. De meeste soort Amerikaanse sering zijn wintergroen. De Ceanothus heeft prachtige blauw/paarse bloemen in de zomer en zolang de vorst niet te streng is deze heester ook mooi in de winter. Het blad is klein en donkergroen en deze tuinplant wordt max. 150 hoog. De Ceanothus ‘Victoria’ bijvoorbeeld, een bladhoudende en winterharde struik die de hele zomer prachtig bloeit. 

Groenblijvende sneeuwbal

De Viburnum is op z'n mooist in de winter en is leuk te plaatsen in een border, maar ook als solitair. Denk bijvoorbeeld eens aan de viburnum op stam, heel decoratief! Deze wintergroene struik bloeit in de winter of in het voorjaar met schermen vol kleine zachtroze bloemetjes, een heel mooi gezicht. In de herfst verschijnen de diepblauwe bessen. We hebben bijna 50 soorten Viburnum in ons assortiment, een aantal daarvan zijn echt wintergroen. Bijvoorbeeld de Viburnum tinus ‘Gwenlian’. 

Rhododendron

Bijna in iedere (grotere) tuin is hij wel te vinden, de Rhododendron. Ook in de winter is deze bladhoudende heester nog een plaatje, met soms zelfs al knoppen in de winter. Een prachtig gezicht. In april of mei is de uitbundige bloei met grote bloemen. Kenmerkend voor de Rhodo is het glanzende donkergroene blad. Bijvoorbeeld de mooie witte Rhododendron 'Cunningham's White.

Skimmia

De Skimmia japonica is een compacte, groenblijvende heester met bollen vol bloemknopjes die vaak rood of wit zijn. Uit deze bolletjes komen in het voorjaar witte bloemetjes. Bij sommige skimmia’s verschijnen in de herfst besjes die tot in het voorjaar blijven zitten. De Skimmia japonica ‘Pabella’ bijvoorbeeld heeft opvallende rode besjes. Deze wintergroene heester wordt niet hoger dan 1 meter en groeit mooi rond en compact. 

Jeneverbes

De Juniperus is nog nooit zo populair geweest. Deze makkelijke en decoratieve groenblijvende plant kan in vrijwel elke border of tuin. Er zijn ook diverse soorten Jeneverbes, van bodembedekkende tot zuilvormige opgaande struiken. Zoek je een mooie bodembedekkende jeneverbes, dan is de Juniperus communis ‘Goldschatz’ aan te raden. Deze traag groeiende conifeer wordt niet hoger dan 20 cm. 

Hulst

De Ilex is een decoratieve en bladhoudende heester. Rond de wintertijd komen er talloze rode besjes aan deze plant. Dat steekt prachtig af tegen het groene of bonte glanzende blad. Een aantal soorten heeft gekarteld of bont blad. Bijvoorbeeld de Ilex aquifolium ‘Alaska’ met prachtig donkergroen gekarteld blad en rode besjes. Deze bladhoudende heester kan ook heel goed worden gebruikt in de plaats van een buxushaag. 

Bamboe

De bekendste en meest gewilde bamboe is de Fargesia, zeer winterhard en niet woekerend. En natuurlijk is de bamboe bladhoudend in de winter. Met de dunne halmen en het fijne blad is deze tropische plant van prachtige sierwaarde in de tuin. Gebruik Bamboe ook eens als erfafscheiding of bij de vijver. De Fargesia juizhagou is een bamboesoort die ook heel goed als haagplant kan worden toegepast. 

Camellia

De Camellia japonica bloeit vaak al vroeg in het jaar, soms zelfs al in februari. Deze wintergroene heester staat bekend om haar prachtige, geurende bloemen die wat weg hebben van rozen.  Maar ook de rest van het jaar is deze groenblijvende struik met donkergroen, glanzend blad van waarde in je tuin! Er zijn Camellia’s met witte, roze en rode bloemen. Een van de meest populaire is de witte Camellia ‘Nuccio’s Gem’. 

Leucothoe

Leucothoe

Het meest valt de Druifheide (Leucothoe) op in het najaar met het prachtige kleurende blad. De meeste soorten hebben het hele jaar door jong rood blad, dat verkleurt naar geel, groen, roze of paars. Deze bladhoudende struik wordt tussen de 40 en 125 cm hoog en kan zowel in de border als in plantenbakken. Een extra opvallende soort Druifheide is de Leucothoe axillaris ‘Curly Red’ met gekrulde bladeren. 

Japanse Kardinaalshoed

Japanse Kardinaalshoed

De Euonymus is zo’n typische heester die altijd populair blijft. Deze tuinplant heet ook wel kardinaalshoed of kardinaalsmuts en is verkrijgbaar als heester, maar ook als plant op stam. De kardinaalshoed is niet altijd groenblijvend, maar de Japanse kardinaalshoed is dat wel. Wanneer je kiest voor een Euonymus kijk je eigenlijk altijd eerst naar het blad. Veel soorten hebben decoratief bont blad. De Eunymus fortunei ‘Emerald ‘n Gold’ heeft bijvoorbeeld ovaal en geelgroen bont blad. Een prachtig gezicht. Dit wintergroene heestertje wordt niet hoger dan 50 cm. Wat tot slot een extra voordeel is van de Japanse kardinaalshoed, is dat het een supersterke plant is. Hij kan goed tegen luchtverontreiniging en is (zee)windbestendig. 

 

Eenvoudig groenblijvende heesters online bestellen? Kies bij Tuinplant.nl uit duizenden soorten wintergroene struiken. Ook voor gericht advies ben je altijd welkom. Kijk ook eens naar ons aanbod voor siertuinmest en tuinplantengrond