Top 10 bijenplanten

Top 10 bijenplanten

De beste planten voor bijen

Bijen zijn heel belangrijk, voor de natuur en voor ons mensen. Daarbij komt dat een aantal soorten bijen dreigt uit te sterven. Draag daarom ook een steentje bij door een bijentuin te maken! We hebben het geluk dat bijenplanten ook nog eens de mooist bloeiende planten zijn én u krijgt u er vaak gratis allerlei vlinders bij! We hebben een top 10 samengesteld van vaste planten waar bijen en hommels dol op zijn en die we zelf ook erg mooi vinden:

Lavendel stoechas

Lavendel

Natuurlijk mag de Lavendel niet ontbreken in deze lijst. Deze zomerse bestseller trekt veel bijen aan en bloeit met geurende aren vol paarse bloemen. Neem bijvoorbeeld de Lavendula stoechas (vlinderlavendel). Niet alleen geliefd door vlinders, maar ook door bijen! Door de geopende kuif kan de bij namelijk makkelijk bij de nectar.

Echinacea

Zonnehoed

De zonnehoed (Echinacea) heeft lange stengels met grote bloemen in allerlei kleuren. Het bloemenhoofd is opvallend en maakt het voor de bijen en hommels makkelijk om even van te smullen voor ze weer verder zoemen. De echinacea is in allerlei kleuren verkrijgbaar. De bekendste is de roze Echinacea purpurea.

Digitalis Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid

De vaste plant vingerhoedskruid (Digitalis) groeit mooi opgaand met lange stengels vol vingerhoedjes die naar beneden hangen. Een prachtig gezicht! De bijen kunnen zo rustig nectar drinken. De Digitalis purpurea is een mooie variant met roze bloemen en wordt maximaal 1 meter hoog.

Nepeta Kattenkruid

Kattenkruid

De vaste plant Kattenkruid (Nepeta) heeft een prachtige paarse bloei van juni tot eind september. Bijen en vlinders zijn verzot op de Nepeta en ook katten houden van de geur van deze tuinplant. De Nepeta faasseni ‘Kit Kat’ wordt maximaal 50 cm hoog en is daarmee leuk als vakbeplanting of aan de rand van de border.  

Salie - Salvia

Salie

De uitbundige bloeier Salie (Salvia) is er in verschillende varianten. De kruidenplant Salvia officinalis is vooral in trek bij bijen. In de border een ondergewaardeerde plant, want de bloei is heel mooi. De paarse lipbloemen verschijnen in mei en blijven tot eind juli. Het blad heeft ook sierwaarde en kan gebruikt worden als kruid in de keuken. De Salvia officinalis ‘Berggarten’ heeft opvallend grijs-groen blad met een purperen zweem. Hij wordt niet groter dan 60 cm. 

Marjolein - Origanum

Marjolein 

De geurende plant Marjolein (Origanum) bloeit van juli tot september en wordt niet hoger dan 50cm. In de keuken is deze kruidenplant bekend als oregano. En vooral de Origanum Vulgare (Wilde Marjolein) is een echte bijenmagneet. De Origanum vulgare ‘Comopactum’ bijvoorbeeld heeft mooie roze bloemetjes en wordt niet hoger dan 25 cm. Zet hem op een droog plekje met lekker veel zon. 

Astrantia - Zeeuws knoopje

Zeeuws knoopje

Een echte oud-hollandse klassieker, het Zeeuws knoopje (Astrantia). Vernoemd naar de sieraden van de Zeeuwse klederdracht. Boven het blad steken stengels uit met kleine bloemetjes als bolletjes. De bloei is van mei tot september, waardoor de bijen er lekker lang van kunnen genieten en de bloemkleur is wit, oudroze, roze of paars. Een mooie variant is de rode Astrantia major 'Lars', deze tuinplant wordt ongeveer 70 cm hoog.

Zonneroosje

Zonneroosje

Het laagblijvende Zonneroosje (Helianthemum) bloeit prachtig in de zomer. Van juni t/m augustus komen de felgekleurde bloemen tevoorschijn. Zodra de zon gaat schijnen, opent de bloem zich en kan de bij zijn gang gaan. Het zonneroosje (Helianthemum) is daarnaast winterhard en wintergroen. De Helianthemum hybride 'Raspberry Ripple' is een prachtige variant met roze bloemen en een knalgeel hartje.

Sedum - Vetkruid

Vetkruid

De dikke, vlezige bladplant Vetkruid (Sedum) is ook een bijentrekker. Vroeg in het voorjaar bloeit de Sedum uitbundig met kleine bloemetjes. De Sedum spurium 'Summer glory' bloeit bijvoorbeeld prachtig met dieproze bloemetjes. Deze sedum wordt niet hoger dan 25 cm. 

Aster

Aster

De langbloeiende Aster met vrolijke kleuren is favoriet bij bijen. Het gele bloemhart contrasteert mooi met de kleuren wit, roze, paars of rood. De Aster dumosus ‘Lady in Blue’ wordt niet groter dan 40 cm en bloeit vanaf september. Een leuke plant voor voorin de (zomer)border. 

 

Bijenplanten koopt u nu online bij Tuinplant.nl! Er zijn natuurlijk nog veel meer bijenplanten, zoals de vlinderstruik. Denk ook eens aan een aantal bomen, zoals de vlier, de esdoorn en de Linde, waar bijen dol op zijn. Vraag ons gerust om advies. Lees ook eens onze blog over de Astrantia, Aster of Echinacea. Of bekijk eens onze video over het planten van vaste planten: