Welke soorten siergrassen zijn er?

Welke soorten siergrassen zijn er?

Welk siergras kiezen?

Al jaren zien we bij Tuinplant dat siergras populair is. Zelf kom ik het ook veel tegen in kleine en grote tuinen of bijvoorbeeld bij vijvers. Er zijn zoveel soorten siergras dat er altijd wel wat past. Daarnaast laat siergras zich fantastisch combineren met veel vaste planten en heesters. Siergras vraagt meestal om weinig onderhoud. Goede redenen om ons wat meer te verdiepen in deze decoratieve en functionele plantensoort.

Laagblijvend en bodembedekkend siergras

De kleinere siergrassen zijn handig als bodembedekker in de border. Ze houden onkruid tegen en zorgen voor een mooie opvulling. Veel soorten bodembedekkend siergras zijn wintergroen en doen het goed in de schaduw. Ideaal voor dat donkere plekje dat nog opgevuld moet worden dus. Zegge (Carex) is bijvoorbeeld een leuk groenblijvend (wit)groen siergras dat ook in de (half)schaduw prima groeit. Zwenkgras (Festuca) is een heel decoratief, vaak blauw siergras, dat het hele jaar een plezier is voor het oog. Er zijn nog meer bodembedekkende siergrassen, zoals Liefdesgras, smele, pijpestrootje en vedergras.

Bodembedekkend siergras

Hoog siergras

Prachtriet (Miscanthus) kan tot wel 3 meter hoog worden, en kan daarmee als blikvanger dienen of zelfs als haag. Vanaf juli komen er mooie aren aan de lange stengels. In de winter sterft deze sierlijke plant af, om in de lente weer prachtig terug te komen. Maar ook het opvallende pampasgras (Cortaderia) met grote wuivende palmen kan tot 2 meter hoog worden. Ook is er een reuzenvedergras (Stipa gigantea) die 175 cm hoog kan worden met decoratieve afhangende bloemaren van juni tot september.

Groenblijvend siergras

Siergras met pluimen

Neem bijvoorbeeld het populaire lampenpoetsersgras (Pennisetum) met waanzinnig mooie bloemaren. De kleur van de bloemaren en het blad kan per soort verschillen. De pennisetum bloeit van augustus tot oktober. De zegge en zwenkgras zijn voorbeelden van groenblijvende grassen.

Japanse grassen

Japans siergras

Er zijn drie bekende soorten Japanse grassen, dat zijn de Imperata (Japans bloedgras) en Hakonechloa macra (Japans berggras). Japans bloedgras wordt van frisgroen steeds roder en doet daarmee zijn naam eer aan, zeer decoratief! De Hakonechloa heeft overhangend blad en wordt niet zo groot, max. 50 cm. Er zijn soorten met verschillende kleuren blad. 

Blauwe grassen zijn zeer decoratief en mooi om de border mee op te vullen. Een blauwe border kan ook heel goed met blauw siergras. Van het kleine blauwe Festuca glauca tot het 150 cm hoog vingergras (Panicum virgatum 'Prairie Sky'). Voor een intensere kleur, vragen deze planten wel om meer zon.

Bij Tuinplant.nl hebben we een aanbod van meer dan 200 soorten siergrassen. Om de juiste keuze uit al die verschillende soorten te maken, kunt u zichzelf afvragen wat de functie van de plant is (bodembedekkend of blikvanger?), hoeveel zonlicht er is en of u een groenblijvende siergras zoekt. Verder is het een kwestie van smaak. Gaat u voor bont of gekleurd blad, met of zonder pluimen? Er is volop keuze! Neem gerust contact op als u advies wilt. En vergeet ook niet te kijken bij onze kant- en klare borderpakketten (borderpakket lage siergrassen en borderpakket hoge siergrassen). Voor meer tips over het planten van siergrassen, kijk onderstaand filmpje. Lees ook onze blog over het onderhoud van siergrassen (Siergrassen snoeien).