Wanneer siergras snoeien?

Wanneer siergras snoeien?

 

TIJD OM TE SNOEIEN!

De beste tijd om siergrassen te snoeien is na de winter, in het vroege voorjaar. Eind februari of begin maart is een goede periode om de snoeischaar erbij te pakken. Het is belangrijk om dat in deze tijd (einde winter) te doen. Want als je te lang wacht heb je meer kans de nieuwe scheuten die tevoorschijn komen te beschadigen.

Hoe snoei je siergrassen?

Er zijn veel verschillende soorten siergrassen en er is dus ook wat verschil in wijze van snoeien. Bij sommige siergrassen hoef je nauwelijks iets te doen. Hieronder een overzicht zodat je weet wat in jouw tuin nodig is.

 

Niet- groenblijvende grassen snoeien

Met niet-groenblijvende siergrassen bedoelen we siergrassen waarvan het blad bruin word in de winter. In de lente lopen deze grassen mooi uit met groen blad. Voorbeelden van niet- groenblijvende siergrassen zijn:

Deze siergrassen hoef je slechts één keer per jaar aan het einde van de winter te snoeien. Gebruik voor het snoeien een scherpe snoeischaar en handschoenen (sommige bladeren van de siergrassen zijn erg scherp). Snoei de grassen terug tot zo kort mogelijk boven de pol.

Wintergroene siergrassen snoeien

Sommige groenblijvende siergrassen vertonen na de winter lichte schade. Het beschadigde blad kun je dan deels of geheel wegsnoeien. Dat is bijvoorbeeld bij sommige Festuca soorten. Deze grassen zijn zelfs na een lange strenge winter nog overwegend groen. Je hoeft dan alleen de beschadigde en lelijke bladeren te verwijderen. Voorbeelden van groenblijvende siergrassen zijn

Leliegras (Liriope) is een vaste plant welke erg lijkt op een grassoort. Dit is een groenblijvende plant. Het kan wel zijn dat na de winter de Liriope bruine punten heeft. Deze moeten in februari/ maart gesnoeid worden zodat deze weer mooit uit kan lopen. 

Siergrassen zijn gewild! En dat is met een reden. Ze zijn voor langere periode decoratief en daarbij zijn siergrassen zeer onderhoudsvriendelijk. Snel en eenvoudig uw siergrassen online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 200 soorten siergras. Vraag ons gerust om advies. Meer weten over siergrassen? Bekijk onze tuintips of deze video over siergras planten:

Lees ook eens andere blogs over siergrassen, zoals Japans siergras, Riet snoeien, hoe doe je dat? of Welke soorten siergrassen zijn er?