Schaduwplanten in het voorjaar

Schaduwplanten in het voorjaar

Eén ding is opvallend aan vroege voorjaarsbloeiers, ze hebben niet veel zon nodig. Ook wel weer logisch, want het vroege voorjaarzonnetje is nog niet zo sterk. En de heesters of bomen waar ze onder staan nemen de zon nog niet van ze weg. Daarnaast zijn ze winterhard en mocht het gaan vriezen, geen probleem! Dus heeft u een plekje in de schaduw die u wilt opfleuren? Dit zijn onze vroege lentetoppers:

Longkruid
Het vaste plantje Pulmonaria houdt van een humusrijke, vochtige grond. De bloemen van Longkruid zijn rood, roze wit of violetblauw, afhankelijk van de soort.
Schoenlappersplant
Deze mooie winterharde Bergenia bloeit al vanaf maart met trossen roze bloemen die op stelen boven het blad uitkomen. De schoenlappersplant staat graag in een licht vochtige en goed doorlatende grond.
Bosanemoon
De Anemone nemorosa is een bodembedekkende plant die graag in de schaduw blijft. Met mooie witte bloemen bloeit de bosanemoon van maart tot juni.
Maarts viooltje
De Viola odorata bloeit met vrolijke paarsblauwe of witte bloemen vanaf maart en staat graag in de schaduw in vochtige grond. Het Maarts viooltje is halfwintergroen.


Wolfsmelk
Het bijzondere van de Euphorbia is de combinatie van bijzondere bladeren en prachtige bloemen. Wolfsmelk is er in allerlei soorten en staat graag op een humusrijke, kalkhoudende en waterdoorlatende grond.

Sleutelbloem
Het vaste plantje Primula is erg populair en niet zomaar. Deze vaste plant heeft hele mooie bloemetjes en stelt weinig tot geen eisen. Er zijn wel meer dan 500 soorten sleutelbloem, waarvan een aantal al in februari bloeit, zoals de Primula japonica.
Elfenbloem
Ook deze laagblijvende plant is mooi in zowel blad als bloem. Dat maakt het een plezier in de tuin voor het hele jaar. De Epimedium heeft hartvormig blad en bloeit vanaf april met tere bloemen. De Elfenbloem houdt van schaduwplekken. Gebruik aanplantgrond bij het planten.

Koop uw voorjaarsbloeiers eenvoudig online. Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 700 soorten voorjaarsbloeiers. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor tuinplantengrond en siertuinmest. Meer weten over voorjaarsplanten? Lees onze informatiepagina over vroege bloeiers. Of bekijk eens onze video over het planten van vaste planten: