De verrassende winterbloeier Sarcococca (Vleesbes)

 De verrassende winterbloeier Sarcococca (Vleesbes)

Wanneer bloeit de sarcococca?

De Sarcococca (vleesbes) is een nog niet zo bekende heester. Maar laat u daardoor niet op het verkeerde spoor zetten, want de Sarcococca zit vol verrassingen! De volledig winterharde en groenblijvende heester heeft wat weg van de buxus, maar heeft groter blad. Het is een ideale plant als grove haag of bodembedekker. Deze tuinplant kan tot zo’n 1,5 meter hoog worden en heeft door het mooie, glanzende blad veel sierwaarde. De witte bloemetjes die in de winter bloeien hebben een heerlijke, honingzoete geur wat je van verre al kunt ruiken. Daarom wordt de Sarcococca ook wel eens de zoete buxus genoemd. Na de bloeitijd verschijnen er decoratieve zwarte bessen.


Hoe plant en verzorg ik mijn Sarcococca?

Plant op een beschut plekje, maar wel half of helemaal in de zon. Let er op dat de grond niet te droog is en meng de grond goed met Tuinplantengrond. De Sarcococca heeft verder niet zo veel verzorging nodig. Snoeien mag als dat gewenst is, maar dit is niet noodzakelijk. Terugknippen kan het beste na de bloei, in maart/april.


Wat voor soorten sarcococca zijn er?

De sarcococca hookeriana kent een compacte, langzame groei. Na 10 jaar is hij ongeveer 80 cm. Door de dichte groei is dit een natuurlijke bodembedekker.
De sarcococca ruscifolia kan na 10 jaar zo’n 1,5 meter hoog worden. In de winter verschijnen er geen zwarte, maar rode besjes aan de plant.
De sarcocca confusa wordt niet hoger dan 1 meter. Na de bloeitijd verschijnen er rode besjes die langzaam naar zwart verkleuren en lang aan de takken blijven hangen.
De sarcocca hookeriana humilis draagt na de bloei van de zoete bloemetjes in de winter paarszwarte bessen. Deze heester wordt niet hoger dan 30-50 cm en heeft rode takken.


Snel en eenvoudig uw sarcococca online kopen? Bij Tuinplant.nl kiest u uit bijna 1000 soorten heesters. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor aanplantgrond en organische mest.. Meer weten over heesters? Bekijk onze tuintips of onze video over het planten van heesters.