Rozen snoeien, hoe doe je dat?

Rozen snoeien, hoe doe je dat?

Er is een oude hoveniersregel dat alle rozen in de maand maart gesnoeid moeten worden. Dit komt door de weersverwachting, meestal vriest het niet meer overdag. En doordat de rozen in maart al uitlopen, maar nog niet teveel energie daarin hebben gestoken. Snoeien hoeft niet per se, maar is vaak wel wenselijk voor een mooiere bloei en struikvorm. Ook voor jonge rozen raden we jaarlijkse snoei aan. Hoe u moet snoeien is verschillend per soort roos. We maken hierbij onderscheid tussen struikrozen, stamrozen en klimrozen.

Hoe snoei je struikrozen?

Alle struikrozen, lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen mogen flink worden teruggesnoeid in maart. Begin met het wegsnoeien van alle iele takjes bij de grond en het weghalen van het teveel aan takken om het hart van de struik open te maken. Kort de rest van de takken in tot tien á vijftien centimeter boven de grond. De meeste heesterrozen zijn de echte rozensoorten die nog veel weg hebben van de wilde roos. Deze hoeven niet elk jaar en niet zo ver terug gesnoeid te worden.

Stamrozen snoeien

Haal alle wilde, uitlopende scheuten weg die u ziet. Verder kunt u de stamroos net als de struikroos kort afsnoeien.

Klimrozen snoeien

Een doorbloeiende klimroos snoei je ook in maart. Knip tot boven een oog dat aan de buitenkant van de tak zit. Als de klimroos alleen in juni en juli bloeit, snoei dan na de bloei in het najaar. Snoei nog niet de eerste jaren. Haal dood hout en beschadigde takken weg. En snoei alleen de zijtakjes.

Snel en eenvoudig uw rozen online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 100 soorten rozen. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor rozen potgrond en rozenvoeding. Meer weten over rozenstruiken? Bekijk onze tuintips over de roos snoeien of onze video over het planten van rozen: