De meest romantische planten

De meest romantische planten

Top 10 romantische planten voor Valentijnsdag

14 februari valentijnsdag! En een kaart en een doos chocola is natuurlijk al een leuk romantisch gebaar. Maar wat als je je geliefde dit jaar eens een tuinplant cadeau geeft? Daar kan hij/zij een veel langere poos van genieten. En het kan heel romantisch zijn. Denk aan de favoriete plant van je lief in een pot. Behalve de bekende rozen, is er nog volop keuze, daarom hebben we speciaal voor Valentijn een top 10 samengesteld van tuinplanten die iets met liefde te maken hebben.

1. Japanse roos

Camelia komt hier en daar al prachtig uit en de opvallende bloem lijkt wel wat op een roos. Er zijn Camellia's met rode bloemen, zoals deze Camellia japonica 'Lady Campbell'. Maar er zijn er ook met roze, witte, of gestreepte bloemen. Het donkergroene, glanzende blad blijft het hele jaar aan de plant zitten. Plant op een beschut en licht beschaduwd plekje in humusrijke grond.

2. Afrikaanse lelie (Agapanthus)

De Agapanthus komt uit het Grieks en betekent 'Bloem van de liefde'. Niet alleen om die reden hoort hij in dit rijtje thuis. De Afrikaanse lelie is namelijk een uitbundig bloeiende vaste plant en staat de hele zomer prachtig in bloei. Verkrijgbaar met witte of paarse bloemen, zoals deze Agapanthus africanus 'Blue Umbrella'. Plant op een warm en zonnig plekje in goed doorlatende grond.

3. Brandende liefde (Lychnis)

De Lychnis chalcedonia is een vrolijke winterharde tuinplant met dieprode bloemen in de zomermaanden. Alleen al om de naam (Brandende liefde) hoort hij in dit rijtje thuis. Het is een uniek cadeau en kan zowel in pot als in de grond. Zet hem in de zon of halfschaduw voor het mooiste resultaat.

4. Passiebloem (Passiflora)

Passiebloem komt oorspronklijk uit Zuid-Amerika. Het is een erg bijzondere klimplant om cadeau te geven. Daarnaast blijkt de bloem een geneeswerkende kracht te hebben voor het hart en tegen stress. Plant deze klimmer op een zonnige en beschutte plek. Zet de plant in de winter binnen, of zorg voor bescherming bij de voet.

5. Anjer

De Anjer is een populaire en leuke plant om cadeau te geven. En wist je dat de donkerrode anjer symbool staat voor genegenheid & liefde? De steenanjer Dianthus deltoides 'Flashing Light' bijvoorbeeld. De anjer bloeit de hele zomer, van juni tot en met september. Plant deze plant op een zonnig plekje, dat kan ook heel goed tussen stenen.

6. Jasmijn

Boerenjasmijn is een heerlijk geurende, uitbundig bloeiende heester met witte bloemen. Leuk om te weten: de bloem van de jasmijn staat symbool voor pure en bescheiden liefde. De Philadelphus 'Virginal' bijvoorbeeld, bloeit van mei tot in juli. Plant de Philadelphus daar waar 's middags veel zonlicht komt.

7. Olijf

Een olijfboom of olijfstruik kan prachtig in pot of kuip, maar ook in de volle grond. Deze plant zorgt gelijk voor een mediterrane uitstraling en is super populair momenteel. Leuk om cadeau te doen aan je geliefde dus! Daarbij staat de olijf symbool voor Liefde & Trouw.

8. Hibiscus

De uitbundigheid van de bloei van de Hibiscus laat het al zien, de hibiscusbloem staat symbool voor uitzonderlijke schoonheid, vreugde en liefde. Bijvoorbeeld de Hibiscus syriacus 'Red Heart', deze bloeit met grote witte bloemen met een rood hart in het midden. Deze heester bloeit van juli tot ver in oktober.

9. Sering

Met een sering hoef je niet lang te wachten tot de prachtige bloei. Deze heester bloeit namelijk vaak al in april en mei. De syringa vulgaris heeft de grootste bloemen die het sterkst geuren. Wist je dat de sering symbool staat voor het geluk en de onschuld van de eerste liefde?
Bijvoorbeeld de bijzonder mooie Syringa vulgaris 'Sensation' Plant de sering op een zonnig plekje in een kalkrijke en lichtzure grond.

10. Liefdesgras

"Het gras van de liefde" is de letterlijke betekenis van Eragrostis spectabilis. Het fijne siergras bloeit met lieflijke roodpaarse bloemen in de nazomer. Liefdesgras is ten onrechte nog vrij onbekend, maar een prachtig winterharde tuinplant en ontzettend leuk als romantisch cadeau. Plant in de zon of halfschaduw.

 

Zoek uw romantische planten eenvoudig bij Tuinplant.nl. Er zijn nog veel meer romantische planten. Zo is een hortensia, lavendelplant of fuchsia ook erg mooi als valentijnscadeau. Verras je een (stoere) man? Denk dan eens aan een klimop, de hedera staat symbool voor trouw en eeuwige vriendschap. Happy Valentine's Day!