Riet snoeien, hoe doe je dat?

Riet snoeien, hoe doe je dat?

Wanneer snoei je riet?

Alle soorten riet staan bekend om hun snelle en sterke groei, daarom is het goed elk jaar terug te snoeien. Het bekendste soort riet is prachtriet (Miscanthus). In het najaar sterft de Miscanthus helemaal af. Snoei riet daarom in maart, wanneer de winter op zijn einde is. Knip het siergras terug tot 10-20 cm boven de grond. Verwijder ook de bloeipluimen en de oude scheuten. Hierdoor krijgen de jonge scheuten weer volop ruimte om te gaan groeien. Voor struisriet (Calamagrostis) geldt hetzelfde, alleen snoei je dat al wat eerder, in februari.


Wat heb je nodig voor het snoeien van riet?

Benodigdheden voor het snoeien zijn handschoenen en een snoeischaar of heggenschaar. Gebruik tuinhandschoenen, omdat siergrassen soms nogal scherp kunnen zijn. Knippen kan met een eenvoudige snoeischaar. Zorg dat deze altijd schoon en scherp is. Heb je grotere planten of een aantal bij elkaar, dan is een heggenschaar geen overbodige luxe.


Calamagrostis

Riet bij een vijver of in water

Veel rietplanten worden gebruikt als waterplant, het heeft namelijk een goede filterfunctie. Staat het riet in het water? Wat onder water staat sterft niet af in de winter. Snoei terug tot ruim boven het wateroppervlak. Er mag geen water in de pijp komen, want dan krijgt het riet geen zuurstof meer. In het voorjaar loopt de plant vanzelf weer mooi uit.


Riet verzorgen

Wanneer het riet in de volle grond staat, kun je de bodem extra voedingsrijk houden door om het jaar een laag compost of mulch aan te brengen. Na het snoeien kun je de plant ook wat bemesten in het voorjaar.

Over Prachtriet / Miscanthus

Miscanthus wordt ook wel olifantengras genoemd. Dat komt omdat sommige soorten wel tot 300 cm hoog kunnen worden. Naast de elegante, rietachtige, smalle stengels heeft het Prachtriet prachtige opgaande pluimen. In de bloei kleuren deze eerst crèmewit of roodgoud en daarna zilvergrijs. De bloei is wat later in de zomer, in augustus of september. Omdat deze nog even doorgaat bent u gegarandeerd van een mooie bodembedekker tot aan de winter toe. De tuinplant staat prachtig bij een vijver of in een rotstuin, maar kan ook zeker uw border van sierwaarde voorzien.Bij Tuinplant.nl hebben we een aanbod van meer dan 200 soorten siergrassen. Om de juiste
keuze uit al die verschillende soorten te maken, kunt u zichzelf afvragen wat de functie van de plant is (bodembedekkend of blikvanger?), hoeveel zonlicht er is en of u een groenblijvende siergras zoekt. Verder is het een kwestie van smaak. Gaat u voor bont of gekleurd blad, met of zonder pluimen? Er is volop keuze! Neem gerust contact op als u advies wilt. En vergeet ook niet te kijken bij onze kant- en klare borderpakketten (borderpakket lage siergrassen en borderpakket hoge siergrassen). Voor meer tips over het planten van siergrassen, kijk onderstaand filmpje. Lees ook eens onze blogs over prachtriet of over het onderhoud van siergrassen (Siergrassen snoeien).