Wanneer en hoe snoei je een pruimenboom?

Wanneer en hoe snoei je een pruimenboom?

Hoe snoei je een pruim?

De pruimenboom (Prunus domestica) is zeer geliefd in Nederland. In het voorjaar heeft deze fruitboom een prachtige bloei. En in de nazomer pluk je de zoete pruimen die je zo kan opeten, maar die je ook kan verwerken in jam, dessert of gebak. Het voordeel van de pruimenboom, boven andere fruitbomen, is dat hij weinig verzorging nodig heeft. Sommigen zeggen: een pruimenboom snoeit zichzelf wel. Dat is deels waar, maar we raden wel aan de boom af en toe wat uit te dunnen voor een mooie oogst. Snoeien moet ook weer niet te vaak, ongeveer één keer per jaar is voldoende. Dit hoeft niet zo grondig als bij bijvoorbeeld appel- en perenbomen.

Wanneer snoei je de pruimenboom?

Snoeien kan in principe tussen april tot september. Maar bij voorkeur vindt het snoeien of uitdunnen na de oogst pas plaats, dus in augustus/september. In de winter mag de pruimenboom zeker niet gesnoeid worden. Snoei op een warmere dag, wanneer het niet gaat regenen, zodat de boom goed kan herstellen.

Pruimen plukken

Hoe snoei je pruimenbomen?

Het is belangrijk bij het snoeien een open kroon te creëren. Snoei de dode en gekneusde takken weg. Werk van onder naar boven en zo ver mogelijk van de hoofdstam af. Snoei zoveel mogelijk uitlopers aan de onderkant van de pruimenboom. Een aantal takken kun je ook horizontaal uitbuigen. Zeker bij jonge bomen is dit aan te raden. Zet de takken bijvoorbeeld vast met een touw en haring in de grond. Uitbuigen heeft als voordeel dat de groei wordt tegengegaan, maar de vrucht juist beter groeit. De kroon hoeft niet zoveel licht en ruimte te krijgen als een appelboom, maar haal hier en daar wel wat takken weg om wat meer ruimte te creëren en vorm te behouden. Snoei dus niet te vaak of teveel. Ook is het beter om een grotere tak weg te snoeien, dan verschillende kleine takken. 

Verzorging van de pruimenboom

De Prunus heeft verder niet veel aandacht nodig, dat is het voordeel van deze populaire fruitboom. Naast het snoeien in de nazomer, kan er in de zomer wat mest worden gegeven. Daarnaast kan er eens per 2 jaar in de winter wat kalk gestrooid worden. Daar doet deze fruitboom het extra goed bij!

Pruimen snoeien

U kunt uw fruitbomen eenvoudig online kopen bij Tuinplant.nl. We hebben een ruim assortiment van allerlei soorten pruimen, ook in lei-vorm, hoogstam, halfstam en patio-pruimenbomen. En vraag ons gerust om advies. Wilt u meer tips over het snoeien van fruitbomen? Lees ook eens de blog over fruitbomen snoeien. Meer informatie over de pruimenboom vindt je in onze blog: Alles over de Pruimenboom. Bekijk deze video eens als u meer wilt weten over het aanplanten van fruitbomen: