Verschillende soorten Vlambloem (Phlox)

Verschillende soorten Vlambloem (Phlox)

We kunnen de Phlox in twee soorten onderverdelen; de lage, bodembedekkende soorten, ook de kruipende phlox genoemd en de hoge tuinphloxen. Alle vlambloemen zijn winterhard en houden meer van een zonnige plaats dan een half schaduwplekje in de tuin.

Kruipphlox

De kruipphloxen bloeien in het voorjaar en blijven nagenoeg groen in de winter. Deze vlambloemsoort is er van rood, blauw, wit, roze of zelfs meerkleurig zoals de Phlox subalata 'Candy Stripes'. Deze soort bloeit erg lang van april tot en met juni en kan soms zelfs nog eens bloeien in het najaar. De bloemen trekken veel vlinders. Wanneer de plant in bloei komt, vormt er zich een tapijt van bloemen. Ook kan de Phlox als hangplant worden gebruikt, bijvoorbeeld in een hanging basket.

Voor een mooi bodembedekkend effect plant u 7 tot 9 stuks per vierkante meter. Deze phloxen worden 10 à 15 cm hoog en vaak gebruikt als randplant in de border, in de rotstuin of in potten. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemstengels met ongeveer een derde terug voor een blijvende, dichte begroeiing. Als de kruipende scheuten aan de randen te lang zijn geworden, kunnen ook deze na de bloei wat ingekort worden.

Hoge phlox soort

Alle vlambloemen met de latijnse naam, Phlox paniculata zijn hoge phloxen. Dit vaste plantje begint in het midden van de zomer te bloemen. Van juli tot en met september dragen ze bloemen die in bloemkleur variëren van wit, roze, hardroze, lilablauw tot paars. De hoge phloxen doen het overal, zolang de grond maar enigszins vruchtbaar is. Zon tot lichte schaduw, het maakt ze niet uit. Maar zet de blauw- en lilakleurigen niet helemaal in de volle zon. De kleuren worden dan rozer en zeker niet mooier.

Er zitten in hoogte veel verschillen, sommigen worden niet hoger dan 60cm, terwijl andere wel een hoogte kunnen bereiken van 1.70 m. Let hier op bij de aanschaf. Voor een blauwpaarse kleur is Phlox paniculata ‘Blue Paradise’ een goede keuze. Hij geurt heerlijk en produceert violetblauwe bloemen met in het centrum een klein purperen oog. Deze tuinplant bereikt een hoogte van 1 m. en een breedte van 50 à 75 cm.

Phloxen hebben een hekel om met nat blad de nacht in te gaan, dus alleen van onderaf water geven. Verwijder regelmatig de verwelkte bloemen om een verdere bloei te stimuleren. In de herfst kunnen de verwelkte bloemaren tot op de grond worden afgeknipt.

Snel en eenvoudig uw phlox online kopen. Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 60 soorten vlambloem.Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor siertuinmest en tuinplantengrond. Meer weten over vaste planten? Bekijk onze tuintips of onze video over het planten van vaste planten.