Parelbes (Pernettya)

Parelbes (Pernettya)

De knallende besjes van de Pernettya

De Parelbes (Pernettya) is een mooie wintergroene heester die vooral in de wintermaanden veel plezier geeft. De besjes die in de herfst verschijnen, blijven de hele winter zitten. De naam zegt het al, de bessen zijn zo groot en rond als parels. Het is familie van de Ericaceae, dus ook van de heide en daar heeft het ook wel iets van weg. Net als heide houdt de plant van zure grond.

Welke soorten Parelbes zijn er?

We kennen drie varianten in drie kleuren bessen, wit, roze en rode. De Pernettya mucronata ‘Alba’ heeft witte besjes en wordt 40 cm hoog. De Pernettya mucronata rood heeft rode besjes en de Pernettya mucronata ‘Rosea’ knallende roze. De besjes verschijnen in de herfst en blijven de lange winter zitten. In het voorjaar bloeit de plant met kleine witte bloemetjes. Doordat deze bladhoudende heester dicht vertakt is en breed uitgroeit, is hij ook zeer geschikt als bodembedekker. Hij wordt ongeveer 40 cm hoog.

Waar plant je de Pernettya?

Het heestertje wil graag een plekje in de zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat het een vochtig en zure grond is. Dat maakt de Pernettya zeer geschikt voor bijvoorbeeld aan de waterkant. Maar ook in een pot of border kan deze winterplant ook heel goed. De besjes van deze winterknaller worden ook wel eens gebruikt voor kerststukjes.

 

Waarmee kun je de Pernettya combineren?

De parelbes kan heel goed samen met allerlei andere zuurminnende, winterplanten, zoals de viburnum, heide, helleborus of leucothoe. Kies de kleur bes die je het beste vindt passen bij de combinatie. Zorg wel voor voldoende ruimte om de Pernettya heen, houdt 3 planten per m2 aan.

 

U kunt de pernettya eenvoudig online kopen. U kunt bij Tuinplant.nl kiezen uit meer dan 50 soorten winterbloeiers. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor aanplantgrond en organische mest. Wilt u meer weten over bessenstruiken? Lees ook eens onze blog over winterharde tuinplanten met bessen.