Pennisetum: prachtig gras met pluim

Pennisetum: prachtig gras met pluim

De Pennisetum is een populaire soort siergras, waar vaak mooi witte pluimen in komen. De sierlijke en zachte pluimen dansen in de wind. De Nederlandse naam van dit gras is Lampenpoetsersgras. Deze naam heeft hij te danken aan de bloeiwijze, dit lijkt op de borstel welke vroeger werd gebruikt om een petroleumlamp schoon te maken. Er zijn verschillende soorten van de Pennisetum, met verschillende hoogtes en kleuren.

Hoe lang bloeit Lampenpoetsersgras? 

De bloei van dit mooie siergras is van augustus tot oktober, er komen dan prachtige aren tussen het gras omhoog. Het blad van de Pennisetum is groen en heeft in de zomer en winter een sierwaarde. De Lampenpoetsersgras is goed winterhard. In de winter wordt het blad lichtbruin maar blijft nog wel staan. Lampenpoetsersgras met licht afhangend blad en wordt gemiddeld 50 tot 100 cm hoog, afhankelijk van de soort.

Soorten Pennisetum.

Bij Tuinplant.nl hebben we een groot aanbod van de Lampenpoetsersgras. Hieronder een aantal verschillende soorten. Met witte, rode of zandkleurige pluimen en hoger wordende of klein blijvende Lampenpoetsersgras.

Rode variant

De Pennisetum advena 'Rubrum' heeft prachtige rode pluimen en rood met groen blad en is daarmee een echte 'eyecatcher'. Ook de Pennisetum setaceum 'Fireworks' valt op met paars, roze en groen gestreept blad en paars rode pluimen. Deze twee siergrassen worden ongeveer 80 cm hoog.

Zachte roze pluimen

Frisgroene stengels en lang, afhangend blad met lichtroze of paarse bloempluimen. Die vindt u bij de Pennisetum 'Red Head' en de Pennisetum 'Viridescens'.

Mooie witte pluimen

De Pennisetum villosum heeft borstelige, witte pluimen en een speels, maar rustgevend effect in uw tuin. De Pennisetum 'Cassian' en de Pennisetum 'Hameln' hebben mooie zandkleurige pluimen.

Hoog lampepoetsersgras

Zoekt u een hoog siergras voor bijvoorbeeld achter in uw border? Dan is de Pennisetum alopecuroides met 100 cm misschien wat voor u. Iets minder hoog is de Pennisetum 'Magic' die 80 cm hoog wordt.

Laagblijvend siergras

Wilt u een kleine Lampenpoetsersgras? Dan kunt u kiezen voor de witte pluimpjes van de Pennisetum 'Little Bunny' of de Pennisetum 'Little Honey' die zo'n 30 cm hoog worden en daarmee heel leuk voor in uw border passen of in een pot.

Onderhoud en planten van de Pennisetum.

Het planten kan het hele jaar, ook als het vriest, zolang de schep maar de grond in kan. Van een kleine (9x9) plant, kun je er 5 à 6 per m2 planten. En van het siergras met 2 liter pot kun je er 3 per m2 planten. Hoe ver je Pennisetum van elkaar af plant hangt af van de grootte. Zorg voor gelijke afstand tussen de planten. Voor een mooi vol resultaat plant je ze zigzaggend. Gebruik bij het planten aanplantgrond voor een goede start.

In het voorjaar is het goed om de Lampenpoetsersgras te snoeien tot 10cm boven de grond. Dit kan gedaan worden als de ergste vorst voorbij is en voordat het nieuwe blad gaat uitlopen.