Pampasgras, een dramatisch siergras met opvallende pluimen

Pampasgras, een dramatisch siergras met opvallende pluimen

De prachtige blikvangende Cortaderia selloana is een hoog opgaand siergras met opvallende pluimen. De plant kan tot wel 300 cm hoog groeien. Pampasgras is afkomstig uit Zuid-Amerika. Dat kun je onder andere merken aan de naam: Cortador betekent snijder in het Spaans. Dit verwijst naar de typische, vlijmscherpe randen en punten van het blauwgroene, smalle blad.

Hoe bloeit Cortaderia selloana?
De opvallende, tot 80 cm. lange pluimen worden ook wel Spaanse pluimen genoemd. De flinke, donzige pluimen bloeien van augustus t/m oktober er in lichtroze en witte kleuren. En ze zorgen met hun waaierige effect voor een prachtig, dramatisch effect in uw tuin. U kunt ook een paar stengels in een vaas zetten of gebruik de pluimen in een droogboeket.

Waar kan ik pampasgras planten?
Er zijn verschillende mooie plekken voor Cortaderia, afhankelijk van uw tuin en uw smaak. Denk bijvoorbeeld aan een groep in het midden van een groot grasveld, of juist in de hoek. Ook langs de border met wat kleinere siergrassen ervoor staat Pampasgras leuk. Heeft u een symmetrische tuin? Dan kan het leuk zijn om ze in groepjes in elke hoek te plaatsen. Een andere handige plek is als scheiding, in plaats van een haag of schutting. Daarbij zijn de vlijmscherpe bladeren ook een goede bescherming.

Hoe plant en snoei ik de Cortaderia?
De tuinplant heeft een vochtige, goed gedraineerde, kalkrijke grond nodig. Gebruik bij voorkeur wat potgrond. Plant de Cortaderia Selloana in de volle zon of halfschaduw. Hoewel pampasgras goed winterhard is, heeft de jonge plant wat meer bescherming nodig. Ook tegen teveel vocht of regen. Oudere planten kunnen -16 graden C. verdragen. Het siergras groeit hard, dus zorg dat hij wat ruimte krijgt. Snoei het dode blad in maart zover mogelijk terug, tot 15-20 cm boven de grond.

U kunt Pampasgras eenvoudig online kopen. Tuinplant.nl biedt u de keuze uit 8 soorten Cortaderia Selloana. Combineer het eens met ander siergras, zoals het lagere blauwe zwenkgras. En vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor potgrond. Wilt u meer tips over siergras? Bekijk onze video op YouTube over het planten van siergrassen.