Olijfboom snoeien, hoe doe je dat?

Olijfboom snoeien, hoe doe je dat?

Wanneer snoei je de Olijfboom?

Als de winter voorbij is, kan de olijfboom (Olea europaea) gesnoeid worden. En dit mag best grondig gebeuren. Deze prachtige boom met dikke stam zorgt voor een warm sfeertje in de tuin. Alsof je even op vakantie bent. Zeker in de zomer is het heerlijk vertoeven bij de olijfboom, maar ook de rest van het jaar is de boom de moeite waard. En het snoeien van de olijfboom is heel makkelijk!

Waarom olijfboom snoeien?

Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.

Wanneer snoeien van olijfbomen?

Snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Het wordt niet aangeraden om in het najaar te snoeien. Vanaf april loopt de Olea Europaea weer mooi uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom zit. Daarnaast is de boom na de winter kaal, waardoor je goed kunt zien wat je doet.

Hoe snoei je de olijfboom?

Snoei dorre takjes en dood hout weg. Zorg altijd dat het hart van de boom genoeg zonlicht krijgt. Snoei alle takken weg die dat tegenhouden. Snoei ook de snelgroeiende verticale takken weg. De horizontale takken kun je het beste zoveel mogelijk sparen, om een mooie vorm te behouden. Snoei ongeveer eenderde van de kroon. Verder geldt: snoei in de vorm die je mooi vindt, en wees niet bang teveel weg te snoeien. Snoeien is groeien, dus er komt snel genoeg een frisse twijg voor terug. Ook in de zomer kunt u gerust wat lelijke takken wegsnoeien. Soms groeit er een twijg op de onderste stam, haal deze ook weg.

Bij Tuinplant.nl vindt u olijfbomen in allerlei maten. Denk ook eens aan een olijfboom op stam. Vraag ons gerust om advies. Voor een goede verzorging raden we Mediterrane Plantenvoeding aan. Wilt u meer tips over het snoeien van bomen? Kijk eens bij onze tuintips of bekijk deze video eens over het planten van bomen op stam: