Facebook Pixel

Alles over de Olijfboom

July 19, 2022

Alles over de olijfboom

Waan je op een Grieks eiland of in Spanje, maar dan in eigen tuin met een olijfboom! De Olea Europaea, is een groeiend populaire plant. Behalve in het Middelandse-Zeegebied, waar deze plant van oorsprong groeit, zien we deze plant in Nederland ook steeds meer. Deze mediterrane tuinplant is het hele jaar een mooi gezicht, in pot op het terras of in de volle grond. Het voordeel van de olijfboom is dat je hem in alle maten kan kopen, voor iedere tuin geschikt dus! In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten om uw olijfboom gelukkig te houden.

Olijfboom in Griekenland

Waar plant je een olijfboom

Bedenk eerst of je de olijfboom in de volle grond of in een pot wilt planten. Maak dan de keuze over een plaats in de tuin waar deze de meeste zon zal krijgen, maar niet vol in de wind of tocht staat. Zeker in de winter zal dit niet fijn zijn voor de Olea Europaea, hij kan dan een deel van het blad laten vallen. Een geschikte bodem voor de olijfboom is voedzaam en blijft niet te lang nat. In een pot (met gat, zodat het overtollige water weg kan) kunt u hydrokorrels onderin gebruiken voor betere drainage. 

Olijfboom op terras

 

Hoe moet je een olijfboom verzorgen? 

Voor een mediterrane plant, is de olijfboom een vrij dorstige plant. Geef hem regelmatig water, maar wel pas als de grond weer opgedroogd is. Controleer in de zomer 2 á 3 keer per week of de grond al droog is wanneer u een vinger in de aarde steekt. Er bestaan ook handige vochtmeters die u hiervoor kunt gebruiken. Vergeet de olijf ook niet in een week waarin het geregend heeft, dit is vaak niet voldoende voor de plant. U kunt de olijf in het voorjaar en zomer van wat voeding voorzien. Kies dan een voeding die speciaal samengesteld is voor mediterrane planten, zoals onze Mediterrane plantenvoeding.

Olea Europaea

Is de olijfboom winterhard?

De olijf is winterhard tot ongeveer -10 graden Celcius. Bij strengere vorst doet u er goed aan de plant in te pakken met noppenfolie of een beschermhoes. Staat er te veel wind, dan kan de olijfboom met vorst een deel van zijn blad laten vallen. Staat de olijfboom in pot, dan adviseren we deze ’s winters op een meer beschutte plaats te zetten.

Wanneer snoei je de olijfboom? 

Door uw olijfboom in het voorjaar wat terug te snoeien, behoudt de kroon zijn mooie vorm en groeit hij wat compacter dan wanneer u niet zou snoeien. Haal dode en naar binnen groeiende takken weg. Zo krijgt het midden van de plant wat meer licht en hiermee voorkom je dode plekken door gebrek aan zonlicht. Ook jonge scheuten die op de stam van de plant groeien, kunt u weghalen.

Bloeiende olijf

Hoe vaak geeft een olijfboom olijven? 

Als de olijfboom het naar zijn zin heeft en de temperatuur goed is, kan deze rond eind mei/begin juni gaan bloeien. De crèmegele bloemen staan in kleine trosjes op de takken en vallen weinig op tussen het grijsgroene blad. Als de bloemen bestoven worden, dan kunt u ook olijven aan uw boom krijgen. Meestal moet de Olea wel een paar jaar oud zijn. 

Welke soorten olijfboom zijn er? 

Bij Tuinplant.nl kunt u kiezen uit een echte olijfboom vanaf 3 meter hoog. Een karakteristieke oude olijfboom is prachtig, als u de ruimte en het budget heeft. We hebben ook olijfbomen op stam, in verschillende maten en prijzen. Van een 15 cm hoge stam tot een meter. Het voordeel daarvan is dat de boom nooit hoger wordt, maar de stam wel dikker. Een olijfstruik is er ook in allerlei maten en prijzen en kan zowel als kuipplant als in de tuin.


Bij Tuinplant.nl vindt u de olijfboom in alle soorten en maten. We hebben meer dan 50 soorten Exotische planten. Vraag ons gerust om advies. Lees ook eens onze blog over de Vijgenboom of 10x Vakantiegevoel in eigen tuin. Of bekijk eens onze video over het planten van een boom:

Tuinplant.nl: niet zomaar een webshop

Met een online assortiment van meer dan 10.000 soorten tuinplanten, kunt u bij Tuinplant.nl altijd vinden wat u zoekt! Shop uw vaste planten, bomen, heesters, fruitplanten en haagplanten met de scherpste prijs-kwaliteit verhouding eenvoudig online. We bezorgen door heel Nederland en België. Onze levertijd is Pakket2-5 werkdagen of Transport 5-10 werkdagen.

Zelf uw bestelling afhalen kan ook bij de Tuinplantenwinkels op de Veluwe, vlakbij de A1 of A28. De winkels hebben een geheel eigen & gevarieerd assortiment aan tuinplanten en bomen.

Tuinadvies? U kunt ook bij ons terecht voor een gratis beplantingsplan

Tuinontwerp

Tuinontwerp

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Aanplant & onderhoud

Aanplant & onderhoud

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie