De Noorse bol esdoorn is een mooie, groene bolboom

De Noorse bol esdoorn is een mooie, groene bolboom

De Acer platanoides ‘Globosum’ op stam is een zeer geliefde boom bij de gemeente. Doordat hij makkelijk in onderhoud is en goed tegen uitlaatgassen kan, zie je de boom veel terug in gemeentegrond en in steden. De praktische bolboom blijft ondanks deze invloeden namelijk prachtig groen. De compacte, platte bolronde kroon heeft het kenmerkende handvormige blad van een Acer. Deze zeer sterke en vorstbestendige kogelesdoorn is voor iedere tuin een aanwinst.Hoe bloeit de Acer platanoides ‘Globosum’?
In april en mei bloeien er aan deze Noorse esdoorn op stam schitterende schermachtige pluimen met een heldergele kleur. Het blad loopt dan ook uit met een iets bruinrode tint, maar wordt daarna heldergroen. In de herfst is het blad geeloranje en in de winter valt het blad af. De mooie Noorse esdoorn wordt niet hoger dan 6 meter.

Hoe plant en snoei ik de Noorse bolesdoorn op stam?
Plant de boom in een vochthoudende, goed doorlatende grond. Bij voorkeur in lichtzure, kalkhoudende aarde. U kunt ook heel goed tuinplantengrond gebruiken. Plant de boom een beetje uit de wind, zodat hij lang mooi blijft. Snoeien kan regelmatig, naar eigen smaak en wens, behalve in de maanden december tot en met mei. De bolvorm groeit van nature al aan de boom. Wordt de kroon te groot? Dan kan de boom geknot worden.

 

U kunt de Noorse bol esdoorn eenvoudig online kopen bij Tuinplant.nl. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor tuinplantengrond. Combineer de Noorse esdoorn op stam eens met ooievaarsbek of leliegras. Vraag gerust om advies. Wilt u meer tips over tuinplanten? Bekijk onze video op YouTube over het planten van een boom op stam.