Najaar, de beste tijd om te planten!

Najaar, de beste tijd om te planten!

Het planten van alle vaste planten, heesters en bomen word vaak gedaan in het voorjaar. Dat komt doordat veel mensen denken dat dit de beste periode is om te planten. Toch heeft planten in het najaar meer voordelen.

Waarom in het najaar planten?
In het najaar vallen de sapstromen bij vaste planten, heesters en bomen stil, terwijl de wortels nog wel actief zijn. Dit is te zien aan de afstervende vaste planten. En ook aan de bladverliezende bomen en struiken wanneer hun blad begint te verkleuren. Deze verkleuring begint meestal in de top en gaat dan naar beneden. Dit teken van de natuur geeft aan dat de ideale tijd om te gaan (ver)planten is begonnen.

Beter wortel schieten
De bomen en struiken zijn in het najaar nog niet helemaal in rust. Toch kunnen ze dan al goed overleven zonder blad als ze worden geplant. Wanneer ze worden geplant in het najaar is de bodemtemperatuur nog wat hoger. Door deze hogere temperatuur van de grond, zijn de wortels nog actief en hebben ze een paar maanden de tijd om wortel te gaan zetten. Zodra de temperatuur van de bodem constant onder de 10 graden is gaan ze verder in rust. Het grote voordeel hiervan is dat deze bomen en struiken een voorsprong hebben in het voorjaar. De eerste worteling is immers al gebeurt, dus kunnen ze direct op zoek naar voeding en water om te gaan groeien. Het tweede voordeel is dat er veel minder water gegeven hoeft te worden in het eerste jaar op de nieuwe standplaats.


Zorg wel voor een goede bodem.
De bodem voor het planten is een belangrijk aandachtspunt. Zorg er voor dat de bodem goed wordt losgemaakt en wordt verrijkt met de nodige bemesting om de plant te stimuleren wortel te gaan zetten. Voor zuurminnende planten is het goed om tuinturf door de grond te werken. Voor vaste planten juist weer tuinplantengrond en voor de bomen en hagen is het goed om de grond te verrijken met aanplantgrond. Na het planten kan er dan bovenop de bodem nog worden bemest met siertuinmest.

Nog meer voordelen
Het aanschaffen en planten van vaste planten, heesters en bomen in deze periode heeft ook een economisch voordeel. Alles word namelijk veel goedkoper omdat de teelt van heesters en bomen in de volle grond veel goedkoper is. Dit voordeel kan wel oplopen tot 50% ! Een tweede voordeel is dat ook alle soorten weer volop voorradig zijn in het najaar.

Via Tuinplant.nl kunt u eenvoudig uw bomen of heesters bestellen. Kijk ook eens naar ons aanbod van allerlei soorten grond en mest. Wilt u gratis tuinadvies? Maak een afspraak voor een deskundig beplantingsplan. Of bekijk onderstaand filmpje eens over het planten van bomen.