Naaldboom top 10

Naaldboom top 10

De 10 populairste naaldbomen

In de wintermaanden valt hij het meeste op: de naaldboom. Naaldbomen zijn er in allerlei soorten en maten, zoals de Spar, Den, Jeneverbes of Larix. De meeste soorten naaldbomen zijn groenblijvend en staan prachtig in de wintertuin. Dit is de selectie van 10 populairste naaldbomen.

 Blauwspar 1. Blauwspar (Picea pungens 'Oldenburg')

De blauwspar is favoriet bij veel mensen, dankzij de zilverblauwe naalden. Hij is zeer winterhard en kan wel tot 3,5 meter hoog worden. De 'Oldenburg' is ook geschrikt als kerstboom.
2. Grove Den (Pinus Sylvestris)

Deze dennenboom komt van nature voor in Nederland en is vooral te zien in stuifzandgebieden. Vogels zijn dol op deze boom. Hij kan tot 10 meter hoog worden en gedijt het beste in voedselrijke grond.
3. Servische Spar (Picea omorika)

De Servische spar of ook wel Bosnische Spar genoemd, zie je veel in tuinen dankzij de decoratieve hangende takken. Het is een prachtige boom als solitair in de tuin en kan ook worden gebruikt als kerstboom. Bovenin zijn de naalden donkergroen en onderin is er een blauwe gloed. De boom kan wel tot 16 meter hoog worden.
Koreaanse Zilverspar 4. Koreaanse zilverspar (Abies koreana)

De Abies koreana is een traag groeiende naaldboom. In Korea kan de zilverspar tot wel 16 meter hoog worden, maar in Nederland vaak niet hoger dan 4 meter hoog en 2,5 meter breed. De glimmende naalden kleuren donkergroen bovenin de boom en zilver aan de onderkant. Een mooie aanvulling op de wintertuin, maar ook zeer geschikt als kerstboom, dankzij de zachte naalden.

Pijnboom 5. Pijnboom (Pinus parviflora 'Glauca')

Deze pijnboom is een langzame groeier en wordt ongeveer 9 meter hoog. Hier doet hij echter wel 15 jaar over. De naalden zijn staalblauw in de zomer en groenblauw in de winter. Een prachtig gezicht in de wintertuin. De Pinus Glauca is een sterke plant en kan op elke plek groeien. Ook kan hij tot wel -40 graden Celsius aan.
Japanse Larix 6. Japanse larix (Larix kaempferi)

De Japanse larix groeit dan weer heel snel en kan tot 10 meter hoog worden. Deze naaldboom is niet groenblijvend in de winter. In de herfst vallen de geel gekleurde naalden af. Na de onopvallende bloei in april verschijnen de kegelvormige vruchten die heel decoratief staan. Plant de larix op een zonnige plaats.
Nordman spar 7. Nordman spar (Picea abies)

Deze naaldboom kennen we natuurlijk als een van de mooiste kerstbomen. Door zijn mooie vorm en compacte groei is het een prachtige boom. Ook de zachte, glimmende naalden die blauwgroen kleuren zijn heel decoratief. Maar de abies kan ook heel prima in de tuin. Plant hem op vochthoudende, lichtzure grond en in de volle zon voor het beste resultaat.
8. Ierse jeneverbes (Juniperus communis 'Hibernica')

Deze jeneverbes groeit langzaam en heel smal en kan na 10 jaar de hoogte van 5 meter bereiken. Daarbij wordt hij niet breder dan 50 cm. Een echte blikvanger als solitair, maar kan ook prima in de hoek van de border. De plant is ijzersterk en stelt weinig eisen aan de standplaats. De vruchten van deze naaldboom, de jeneverbessen, hebben drie jaar nodig om te rijpen. Eerst zijn ze blauw, en dan verkleuren ze naar zwart. De besjes zijn eetbaar en worden gebruikt als medicijn, maar eet ze wel met mate.
Moerascypres 9. Moerascypres (Taxodium distichum)

De moerascypres heeft frisgroene naalden die wat lijken op die van de taxus. In de herfst verkleuren de naalden van oranje naar bruin en daarna verliest deze naaldboom zijn naalden in de winter. De cypres kan tot 10 meter hoog worden. Gebruik bij het aanplanten een boompaal voor extra ondersteuning.
10. Apenboom (Araucaria araucana)

Deze coniferensoort valt op door de paraplu-achtige groei. Hij kan in West-Europa tot 6 meter hoog worden, in zijn origine kan hij tot wel 40 meter hoog worden. De decoratieve grijze schors, heeft wel wat weg van een olifantenhuid. Deze zeer winterharde boom komt het best tot zijn recht als solitair.

 

Bestel bij Tuinplant.nl uw Naaldboom eenvoudig online. U kunt kiezen uit ruim 80 soorten naaldbomen. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor organische confiferen mest en aanplantgrond. Bekijk ook eens onze video over het planten van naaldbomen: