7 gouden tips voor een moestuin

7 gouden tips voor een moestuin

7 gouden tips voor een moestuin

Een moestuin of fruittuin te veel werk en gedoe? Met deze tips maak je het leuk, makkelijk en nog lekker ook! Bij Tuinplant hebben we talloze fruitplanten, fruitbomen, kruidenplanten en andere eetbare planten. Groente in uw moestuin? Kijk eens bij onze groentezaden.

1. Maak het niet te groot

Begin je voor het eerst met een moestuin? Maak het niet gelijk te groot, maar begin eerst eens met een stukje grond of een bak. Plant of zaai niet meer dan vijf tot tien soorten planten. Zo heb je niet teveel werk en hou je het overzichtelijk. Uitbreiden kan later ook nog. Toch een wat grotere moestuin? Maak dan per plantsoort een border, bak of hoek, vaak stellen ze hetzelfde aan eisen voor grond en zonlicht. En dan hou je het nog overzichtelijk.

2. Kies voor makkelijk, leuk en lekker!

Bij het kiezen van planten, kan je een hoop vooraf bepalen. Wat vind je lekker en wat vind je mooi in de tuin. Lees je goed in wat er bij de betreffende plant komt kijken. Voorbeelden van makkelijk te onderhouden moestuinplanten zijn: Courgette, rode bieten, rucola, basilicum, peterselie, munt, rozemarijn of salie. Wat betreft fruit zijn framboos, aardbei, bramen en blauwe bessen heel makkelijk in onderhoud. Ruimte over voor een leuke fruitboom? Kies dan bijvoorbeeld voor de pruimenboom. Een pruimenboom vraagt weinig aandacht en is zelfbestuivend.

3. Plant op de juiste plek

Veel moestuinplanten hebben behoorlijk wat daglicht nodig. Heb je geen geschikte plek in de volle grond, dan zijn er ook hele leuke tafels of bakken verkrijgbaar die je op een goede plek kunt zetten. Het voordeel van een bak is dat je minder onkruid krijgt en minder last hebt van slakken. Bekijk per plant of het veel of weinig zonlicht nodig heeft. Ook de vochtigheid van de grond is van belang. Sommige planten kunnen niet goed tegen natte voeten, plant deze dan waar de regen makkelijker wegvloeit. Rozemarijn houdt bijvoorbeeld van droge grond en veel zonlicht, maar de perenboom vindt een natte grond geen probleem.

4. Houd voldoende afstand

Met de corona-jaren horen we niet anders. Maar in dit geval geldt het ook voor de planten, al is 1,5 meter vaak wat veel ;) Zorg dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en voedingsstoffen te winnen. Op de verpakking of bij de beschrijving op onze website staat vermeld hoeveel ruimte de plant nodig heeft. Bij fruitplanten en kruidenplanten geldt meestal een afstand van minimaal 30 cm tussen de planten. Neem bij twijfel gerust contact op voor advies.

5. Zaai of plant op het juiste moment

Het planten van fruitplanten kan meestal al in de winter of in het vroege voorjaar, dan kun je ook rekenen op een oogst in de zomer. En kruiden planten doe je bij voorkeur vanaf mei tot in de zomer. Wanneer je het beste kunt zaaien kan erg verschillen per soort. Houd goed rekening met zaai-seizoen, dat komt erg precies. Deze informatie staat op de verpakking of bij de beschrijving goed aangegeven.

6. Gebruik mest of voeding

Dit is echt belangrijk voor een goede oogst. Gebruik zoveel mest of speciale voeding als wordt geadviseerd bij de gebruiksaanwijzing. Bij Tuinplant.nl hebben we naast gewone organische mest ook speciaal voor de moestuin: Moestuinvoeding en Kleinfruitvoeding.

7. Genoeg water, maar niet teveel

Geef liever wat vaker kleine beetjes water, dan in één keer heel veel. Check op het begin elke dag even. Dit kan je doen door even met de vinger in de grond te voelen. Blijft er grond aan de vinger plakken, dan is het vochtig genoeg. Met een gieter of een sproeier is prima.

Uw moestuinplanten of zaden online bestellen kan eenvoudig online bij Tuinplant.nl. Kies uit bijna 400 soorten moestuinplanten. En vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor Moestuinvoeding, Kleinfruitvoeding.en biologische aanplantgrond. Meer weten over moestuinplanten? Lees ook eens onze blogs over fruitbomen planten, top 5 klimfruit, tips voor een kruidentuin. Of bekijk onze video over het planten van kruidenplanten.