Leibomen snoeien

Leibomen snoeien

Wat zijn leibomen?

Een leiboom is een boom die zo wordt geleid en gesnoeid dat hij een platte kroon heeft. Er is dus een kale stam en daarop worden er horizontale leggers gecreëerd met behulp van een leirek. De leiboom kan ook tegen een muur geleid worden. Vaak worden leibomen gebruikt als haag op poten, wanneer de bomen naast elkaar geplant worden met de leirekken tegen elkaar aan. Maar ook als solitair is een leiboom leuk. En in kleinere tuinen zijn leibomen zeer geschikt en ze zorgen voor wat schaduw. Wat zeker in de zomer heel prettig kan zijn.

Waarom leibomen snoeien?

Door te snoeien, reageert de leiboom en zal hij beter gaan groeien. Zeker bij een jonge boom is dat nuttig. Door de verticale takken en twijgen te snoeien, zorg je er voor dat de boom meer energie en voedingsstoffen heeft om de horizontale leggers te laten groeien. En dat komt de vorm van leiboom weer ten goede.

Wanneer snoei je leibomen?

We adviseren bladverliezende leibomen in de winter te snoeien. Niet alleen is de plant dan in rust, meestal kun je ook goed bij de takken omdat het blad is afgevallen. Ook het knotten kan alleen in de winter. De beste wintermaanden zijn van november t/m februari. In de zomer kan er een tweede snoeibeurt toegepast worden. Voorbeelden van bladverliezende leibomen zijn de leibeuk, leiplataan of leilinde. Bij snelgroeiende bomen is dit wenselijk om een mooie vorm te behouden. Groenblijvende leibomen kun je het beste snoeien in de zomermaanden in juni en in augustus. De meest populaire soorten zijn de Photinia Red Robin (lei-glansmispel), Prunus laurocerasus (lei-laurierkers) en de rode of groene leibeuk (Fagus).Voor leifruit of lei-fruitbomen gelden weer andere regels. De sierpeer moet bijvoorbeeld na de bloei gesnoeid worden.

Hoe snoei je leibomen?

Knip de verticale of afwijkende takken terug tot op de liggende takken. Snoei ze terug tot 3-5 cm van deze horizontale 'leggers'. Doe je dat niet dan worden de verticale takken te dik. In het voorjaar groeien op de horizontale gesteltakken weer de nieuwe scheuten. Heeft u een lei-esdoorn? Het is dan heel belangrijk dat de sappen niet meer stromen en de plant in rust is als u gaat snoeien. Als de Acer wonden krijgt kan hij doodgaan. Je kunt dit checken door eerst een paar takjes te snoeien. Daarna kan de leiboom verder aangepakt worden.


U kunt de leibomen in alle stamhoogtes bestellen bij Tuinplant.nl. Als u duidelijk bij de bestelling zet welke stamhoogte u wilt hebben, kunnen wij deze voor u maken of eventueel bestellen. U kunt kiezen uit veel soorten en maten.
We hebben meer dan 30 soorten leibomen voor u in ons assortiment. Heeft u vragen? We denken graag met u mee. Kijk ook eens naar ons aanbod leirek en aanplantgrond.