Alles over de Lavendel

Alles over de Lavendel

Alles wat je moet weten over de Lavendel

Op verzoek van velen een blog met alles over de Lavendel. De Lavendel is een zeer populaire en veelzijdige plant. Met die prachtige paarsblauwe bloemen en typische geur is deze vaste plant altijd een aanwinst in de tuin. Hoewel een veelgebruikte tuinplant in Nederland, oogt en geurt de Lavendel mediterraans. Het doet ons denken aan de velden in Zuid Frankrijk met de rijke geur van zomer en zon. Het zal u dan ook niets verbazen dat deze zonnige bloeier het goed doet in rotstuinen. Maar ook in borders of zelfs in hagen komt de lavendel goed tot zijn recht. De lavendel is ook zeer geliefd door bijen en vlinders, een feest in uw tuin!


Welke soorten lavendel zijn er?

Er zijn vele soorten lavendel, met paarse, roze en zelfs witte bloemen. We maken onderscheid in drie soorten lavendel, de Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas en de Lavandula intermedia.


Lavendel Hidcote

Lavandula angustifolia

De lavendel angustifolia wordt het meest in tuinen gezien. Binnen deze variant zijn er nog vele soorten. De angustifolia heeft de kleinste aren, en het typerende behaarde blad dat groeit aan de onderkant van de viltige stengels. Deze lavendelsoort kan 25 cm hoog worden of tot wel 2 meter. Vaak wordt de lavendel teruggesnoeid, maar als je dat niet doet dan kan de struik dus veel hoger worden. Lavendel angustifolia is winterhard en bloeit van juli tot september.

Lavendel stoechas

Deze lavendel is ook wel bekend als vlinderlavendel. Dit is zo genoemd omdat de bloemblaadjes losser vallen dan bij de gewone lavendel. Het lijkt wat op vlindervleugels. De lavandula stoechas bloeit langer, van juni tot september en heeft dikkere, opvallende bloemaren. Hoewel winterhard, is de vlinderlavendel wel wat vorstgevoelig en vooral als de grond te nat is. Zorg bij het aanplanten voor een vocht doorlatende bodem en een zonnig plekje.

Lavendel intermedia

Deze soort lavendel kun je herkennen omdat het wat groter en grover is dan de Lavandula angustifolia. Deze tuinplant is half groenblijvend en kan in een paar jaar al 50cm of hoger groeien. Ook deze lavendelsoort staat graag in de volle zon in een goed doorlatende grond. Het is een hele mooie, geurende lavendel en bloeit van juli tot augustus. Bijvoorbeeld de Lavandula intermedia 'Grappenhall'.

Witte lavendel

Wanneer je aan Lavendel denkt, denk je misschien niet zo snel aan de witte lavendel. Maar er zijn een paar prachtige witte soorten die echt de moeite waard zijn. Ook deze lavendelsoorten zijn winterhard, geuren heerlijk en trekken insecten aan. Bijvoorbeeld de Lavandula angustifolia 'Alba'

Lavendel 'Richard Gray'

Deze lavendel noemen we even apart, omdat het een prachtige soort is met witgrijze bladeren. Van juni tot augustus bloeit de Lavandula 'Richard Gray' met donkerblauwe bloemen. Plant hem op een zonnig en droog plekje.

Waar plant ik mijn lavendel?

Plant de Lavendel op een zonnig plekje in droge of goed doorlatende grond. Hoe meer zon het krijgt, hoe intenser de kleur. De lavendel kan wel tot 70 cm. hoog groeien, dus ook een lavendelhaag is mogelijk. Soms wordt de lavendel zelfs wel 2 meter hoog, als je maar niet snoeit. Plant zo'n 3 tot 4 plantjes per meter voor een mooie haag. Gebruik tuinplantengrond bij het aanplanten, bemesten kan twee keer per jaar met lavendel meststof en strooi elke 2 a 3 jaar wat kalk bij.

Wanneer snoei ik lavendel?

In het voorjaar, na de laatste vorst is het belangrijk om zo snel mogelijk te snoeien, om verwildering te voorkomen. Snoei niet te ver, maar tot 20 cm boven de grond, zodat er jonge scheuten aan de takken blijven zitten. Na de bloei kun je de uitgebloeide stengels afsnoeien en snoeien om de vorm weer mooi te krijgen. Lees meer over hierover in onze blog: lavendel snoeien.

U kunt allerlei soorten lavendel eenvoudig online uitzoeken. Vraag ons gerust om advies. Lees ook eens onze blog over de vlinderlavendel of de top 10 geurende planten. En combineer de lavendel met bijvoorbeeld Geranium of Salie. Kijkt u ook eens naar ons aanbod lavendelmest of tuinplantengrond. Wilt u meer tips over aanplanten? Bekijk dan ook eens onze video.