Voorzie in je eigen kruiden!

Voorzie in je eigen kruiden!

Veel mensen hebben tegenwoordig een eigen kruidentuin. Heerlijk al je kruiden voor in de keuken, zo bij de hand! En daarbij ook nog eens makkelijk te realiseren. Een kruidentuin heeft niet veel ruimte nodig, een paar vierkante meter is al genoeg.
De kruidentuin werd vroeger al veel gebruikt, met name in de kloostertuinen. De kruiden werden dan in vakken verdeeld. Naast keukenkruiden werden ook kruiden voor verf, als geneesmiddel en zelfs voor cosmetica gekweekt.

Soort kruidentuin

Kruiden worden vaak in vakken verdeeld. Op deze manier heb je een ordelijk geheel van plantjes waar je vaak maar één per soort van kweekt. Hieronder wat ideeën voor je eigen kruidentuin:
Wanneer je een balkon of terras hebt kun je kruiden gemakkelijk in potten kweken. Bij een moestuin kun je kiezen om kruiden te combineren met je andere planten. Bij weinig ruimte is een kruidenspiraal een goed idee. Je maakt dan met bijvoorbeeld natuurstenen een spiraalvorm in de hoogte en kunt de kruiden zo planten dat ze allemaal hun favoriete plekje krijgen. Het ene kruid met meer zon, het andere met meer compost in de grond, enzovoorts.

Welke kruiden kies jij?

Natuurlijk kies je de kruiden die je zelf lekker vind en ook echt gaat gebruiken. Hieronder een greep uit onze vaste kruidenplanten.

* Peterselie

Peterselie (Petroselinum) is ons zo gewoon dat we vergeten hoe gezond dit kruid eigenlijk is. Peterselie zit boordevol voedingstoffen zoals vitamine A, B, C en K, en ijzer en kalium. Daarnaast geeft dit kruid geeft een pittige smaak aan het eten. Knip regelmatig af zodat er geen lichtgele bloemetjes gaan bloeien, want dat kun je het niet meer als kruid gebruiken. Een leuk weetje; Wanneer je de Peterselie naast een rozenstruik zet, zal de gezondheid en de geur van de roos verbeteren.

* Rozemarijn

Natuurlijk heerlijk te gebruiken in de keuken en ook als tuinplant leuk decoratief. In juni – aug bloeit het plantje namelijk met paarse bloemetjes. De rosmarinus officinalis komt elk jaar weer terug. Wel belangrijk om in het voorjaar de plant goed terug te snoeien.

* Salie

Salie gebruiken we in de keuken zowel bij vis- als vleesgerechten. Het zorgt voor smaak maar ook een betere verteerbaarheid. Vroeger werd de salvia officinalis vooral als geneesmiddel gebruikt. Salie betekend dan ook heil of redding. Het blad van de salie heeft een groengrijze kleur en in de zomermaanden bloeit de plant met kleine paarse bloemetjes.

* Citroentijm

Thymus citriodorus ofwel citroentijm geeft verfrissing. Het plantje komt uit Zuid-Europa waar het werd gebruikt als natuurlijke luchtverfrisser. Maar in de keuken kun je het kruid ook goed gebruiken. Het geeft je gerechten een heerlijk frisse smaak, denk aan stoofschotels of bijvoorbeeld in de appeltaart. Citroentijm houdt niet van natte voeten, dus gebruik goed doorlatende potgrond en het houdt van een zonnetje op zijn blaadjes.

* Bieslook

Bieslook kan goed gebruikt worden in salades en soepen. Bieslook ofwel allium schoenoprasum heeft een verfijnde smaak en zit bovendien boordevol vitamine C. Bieslook wordt ook wel pijpgras genoemd. Het blad van de bieslook bestaat uit rechtopstaande stengels waar van juni tot en met augustus paarse bloemen aan komen. Om de plant mooi te houden knip je de oudere stengels af. Het plantje staat het liefst in de zon of halfschaduw.

Bij Tuinplant.nl kunt u gemakkelijk verschillende kruiden bestellen. Kijk ook eens naar onze borderpakket kruidenborder. Op deze manier is uw kruidentuin zo gemaakt. Wij helpen u graag! Lees meer over kruidenplanten of bekijk onderstaand filmpje over het planten van kruidenplanten.