De krentenboom geeft het hele jaar plezier!

De krentenboom geeft het hele jaar plezier!

Krentenboompje (Amelanchier)

De Amelanchier is een winterharde, sierlijke heester of klein boompje en bij veel mensen favoriet. Door de open takkenstructuur is het een mooie en lichte tuinplant. De krentenboom geeft het hele jaar plezier! 

Hoe lang bloeit de Amelanchier

In het voorjaar, vanaf maart of april, verschijnen de prachtige, witte bloemen. De bloei duurt dan wel tot in mei. Daarna komen de kleine zoete vruchtjes. Deze krenten kun je lekker zelf eten, maar ook de vogels zijn er gek op. In de herfst kleurt het groene blad prachtig vurig rood en oranje. Het krentenboompje wordt zo’n 4 tot 6 meter hoog en 4 meter breed. Per jaar groeit het boompje ongeveer 30 cm. 

Welke soorten Amelanchier zijn er?

De bekendste soort is de Amelanchier lamarckii, ook wel Amerikaanse krentenboom. Het blad is donkergroen en ovaal en verkleurt naar oranjerood in de herfst. In de winter valt het blad af. De zeer winterharde Amelanchier spicata is een prachtige, meerstammige sierheester die wat kleiner blijft. Het krentenboompje is in struikvorm te koop, maar ook als boom of boom op stam. 

Wanneer snoei je de Krentenboom?

Snoeien kan in het najaar, als de plant of boom in rust is, maar is niet noodzakelijk. Snoei vooral om de vorm mooi te houden, of als je de krentenboom klein wilt houden. Snoei alleen aan de buitenkant om de goede vorm te behouden. Ook kun je snoeien als er een kale plek ontstaat, door het snoeien kan er nieuwe loof komen in het voorjaar. Bij een struikvorm amelanchier kun je ook kiezen voor een verjongingssnoei. Snoei dan de takken tot 50 cm van de grond. 

Waar plant ik mijn krentenboom?

De boom of sierheester stelt niet veel eisen aan de standplek. Hij heeft een voorkeur voor licht vochtige en zure grond, maar past zich gemakkelijk aan omstandigheden aan. Gebruik bij het planten wel wat aanplantgrond (boom) of tuinplantengrond (struikvorm). Zet bij een boom of boom op stam de eerste vijf jaar ook een boompaal voor de stevigheid. Ook voor in een pot is de krentenboom zeer geschikt. Zolang de grond maar niet te nat wordt.  

 

Snel en eenvoudig uw amelanchier online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit een krentenboomstruik, krentenboom of krentenboom op stam. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor boompalen en aanplantgrond. Meer weten over voorjaarsbloeiers? Lees onze blogs De 10 mooiste voorjaarsbloeiers of Het prachtige goud van de Forsythia ook eens. Bekijk onze tuintips over bomen of onze video over het planten van loofbomen.